Hoppa till huvudinnehållet

Storseger för P-G på Rally Killingen: ”Aldrig kunnat drömma om”

Publicerad:
P-G Andersson och co-driver Anders Fredriksson vann värstingklassen på Rally Killingen.
P-G Andersson och co-driver Anders Fredriksson vann värstingklassen på Rally Killingen. Foto: Jan-Olof ”Lollo” Johansson

I ett imponerande startfält på Rally Killingen var P-G Andersson snabbast av alla och vann värstingklassen med 39.5 sekunder före Pontus Tidemand.

– Det här kändes riktigt bra, säger P-G.

Det kryllade av tunga namn på startlinjen när den första deltävlingen av rally-SM under lördagen kördes i Kil på Rally Killingen.

I den fyrhjulsdrivna internationella klassen fanns värmländska stjärnor som Per-Gunnar ”P-G” Andersson (team GN Motorsport), Pontus Tidemand (EKS JC) och Dennis Rådström (KAK Motorsport). Det blev även den trion som la beslag på pallplatserna i den tyngsta klassen och snabbast av alla var den regerande svenske mästaren P-G som vann före Tidemand.

P-G Andersson och co-driver Anders Fredriksson i en Ford Fiesta R5-bil segrade med 39.5 sekunders marginal efter de nio sträckorna och det förvånade P-G att marginalen var så pass god.

– Det hade jag aldrig kunnat drömma om, att det skulle vara sådana tidsdifferenser. Jag har väl vilat mig i form till premiären nu i Kil men det är väl lika för alla, det är inte så många som har kört så mycket på den senaste tiden. Men det här kändes riktigt bra, säger P-G Andersson och berättar mer:

– Jag provade att vrida upp farten direkt på första sträckan egentligen och det bet direkt så att säga. Jag fick en bra känsla och då var det bara att fortsätta. Det var lite speciellt den här gången med lite nygammalt motstånd som jag inte hade tävlat mot på länge så det var svårt att veta hur alla skulle stå sig mot varandra.

”Taggar igång lite extra”

Det var som sagt tuff konkurrens vilket gör P-G:s seger extra imponerande, inte minst med tanke på den stora marginalen.

– Körningen finns det inte så mycket att anmärka på. Jag låg på stenhårt även om det inte var perfekt överallt, men mycket av det var riktigt bra. Och det är klart att man taggar igång lite extra när man vet vilka som står bredvid på startlinjen och man lägger ner sig lite mer på förberedelser och sådana bitar.

– Vädret var perfekt dessutom så det var ett jämnt och bra fäste. Jag gillar när det är ganska snabba vägar även om det inte är raka vägar i Kil utan det svänger hela tiden och det går väldigt fort. Men den här vägkaraktären är väl den som passar mig bäst där det blir lite högre hastigheter. Om man då har en go känsla och en bil som fungerar bra så blir det bra tider, konstaterar P-G och berömmer sin co-driver Anders Fredriksson:

– Det fungerade klanderfritt. Vi hade ett perfekt samarbete.

Och det är klart att P-G Andersson trivdes med att tävla på värmländsk mark igen.

– Alla värmlänningar har väl väntat på ett rally nu och extra kul när det fanns publik efter vägarna med nära och kära vilket gav en extra krydda till allt för det är ju tråkigare om man är där ute ensam i skogen och kör. Publik är en anledning till att man kör rally.

P-G tog hem åtta av nio sträckor på Rally Killingen och den extra viktiga sista sträckan vann han med 0.1 sekunder. Det var en sträckseger som gav honom fem extra poäng i totaltabellen i jakten på SM-titeln 2021. Inför nästa SM-deltävling leder P-G Andersson med 30 poäng följt av Dennis Rådström på 19 och Pontus Tidemand med 18 pinnar.

Pontus Tidemand med norska co-drivern Morten Erik Abrahamsen slutade tvåa på SM-deltävlingen i Kil.
Pontus Tidemand med norska co-drivern Morten Erik Abrahamsen slutade tvåa på SM-deltävlingen i Kil. Foto: Jan-Olof ”Lollo” Johansson

Tidemand: ”Väldigt nöjd”

För Tidemand var SM-deltävlingen i Kil första tävlingen på cirka åtta månader.

– Det kändes av lite även om jag kom in i det snabbt igen, säger Pontus Tidemand och berättar mer om körningen i en Skoda Fabia Evo:

– Jag är väldigt nöjd med rallyt. Det var riktigt skoj och det var roliga sträckor med bra påslag och jag tror att det var mycket folk ute och kollade, det kändes så i alla fall.

Tidemand var dock inte helt nöjd med startlistan där han var först ut på sträckorna av samtliga bilar.

– Vi startade som första bil hela dagen så vi fick städa undan en del rullgrus. P-G gjorde ett kanonrally och var väldigt snabb så det kan jag inte säga något om samtidigt som han hade en fördel med en snabb position som bil nummer fem. Jag tror att om vi hade varit i mer samma startposition så hade det nog blivit en sekundstrid. Men det är så här det är. I nästa SM-tävling hoppas jag att startordningen blir efter den här deltävlingen i Kil och inte efter internationell ranking som det var nu.

Rådström: ”En riktigt bra dag”

Dennis Rådström med kartläsare Johan Johansson njöt av att tävla hemma i Värmland igen.

– Det var en riktigt bra dag såklart här på hemmaplan i princip. Det var många som tittade på där ute och det var bra vägar och ett bra arrangemang, säger Rådström som rattade en VW Polo och fortsätter:

– Vi får vara nöjda med en tredjeplats, helt klart.

Hur kändes det ute på vägarna?

– Det var faktiskt en liten chock att det gick så snabbt. Under förberedelserna var vi nere i Småland på krokiga vägar och det här var något helt nytt vilket gjorde att tempot inte riktigt fanns där direkt. Vi hade kanske också en lite för passiv däckstrategi vilket gjorde att vi halkade efter lite i början. Men vi visade verkligen att vi hade farten på sista sträckan ”powerstage” och tog med oss många poäng. Det är häftigt att få vara med och matcha Tidemand och P-G.

Emil Andersson och Kim Rauséus från Arvika-teamet Westom körde en Volvo 244 och vann klassen VOC på Rally Killingen.
Emil Andersson och Kim Rauséus från Arvika-teamet Westom körde en Volvo 244 och vann klassen VOC på Rally Killingen. Foto: Jan-Olof ”Lollo” Johansson

Fler värmlänningar

Värmlänningen och co-drivern Göran Bergsten från Forshaga MC vann den nationella tvåhjulsklassen på Rally Killingen ihop med Patrik Flodin, Ilsbo MK, i en Volvo 940.

– Att få köra på de här fina vägarna med all publik var faktiskt största moroten. Det var länge sedan jag körde här så det var kul att få visa publiken vad vi kan, säger Göran Bergsten i ett pressmeddelande.

I standardklassen med en Volvo S70 körde Jesper Jonasson från Filipstads MC in som tvåa ihop med co-driver Marcus Jansson, Storfors MK.

I klassen VOC (Volvo Original Cup) blev det seger för Team Westoms Emil Andersson med co-driver Kim Rauséus, Team Westom, i en Volvo 244.

Resultat topp 3 Rally Killingen

Klass 1: Internationella 4 WD

Placering, förare, kartläsare

1. P-G Andersson, Anders Fredriksson

2. Pontus Tidemand, Morten Erik Abrahamsen

3. Dennis Rådström, Johan Johansson

Klass 2: Nationella 4 WD

1. Dan Johannesson, Joakim Johannesson

2. Joachim Carlström, Jörgen Norman

3. Peter Johansson, Jim Hjerpe

Klass 3: Internationella 2 WD

1. Calle Carlberg, Torbjörn Carlberg

2. Victor Hansen, Victor Johansson

3. Isac Nordström, Karl-Johan Borhammar

Klass 4: Nationell 2 WD

1. Patrik Flodin, Göran Bergsten

2. Victor Karlsson, Jonas Magnér

3. Niklas Hägg, Toni Sundqvist

Klass 5: Standard

1. Isak Arvidsson, Victor Svensson

2. Jesper Jonasson, Marcus Jansson

3. Patrik Tallåker, Emilia Sjöberg

Klass 6: VOC Mekonomen Rally

1. Dennis Persson, Fredrik Rudmalm

2. Kristoffer Karlsson, Albin Timell

3. Patrik Fredriksson, Per Wiksten

Artikeltaggar

Dennis RådströmMotorsportPer-Gunnar AnderssonPontus TidemandRally Killingen

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.