LEDARE: Kanske var det tantrafolket de borde ha mognadsbedömt i stället?

Ledare | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Ungdomarna visar återigen vägen och har i hög utsträckning tagit chansen att boka tid för vaccinering så fort det var möjligt.
Foto: Johan Nilsson/TT
Smittspridningen i länet har blossat upp för att hundratals vuxna och ovaccinerade människor uppenbart helt frivilligt valt bort covidvaccinering och i stället åkt på tantrafestival i Ängsbacka. Nu är de bekräftade fallen en bit över hundra kopplade direkt till deltagare vid festivalen.

Och så var gränsen till Norge stängd igen då. Nu säger grannarna i väst resolut nej till alla ovaccinerade och kräver flera veckors karantän.

Den där mognadsbedömningen regionerna måste göra av 16-17-åringarna som vill vaccineras utan vårdnadshavares godkännande borde kanske riktas om till andra åldersgrupper…

För i kontrast till Ängsbackafiaskot visar ungdomarna gång och gång igen att det är de som har koll och att det är de som tar ansvar. De unga var snabbast på klimatfrågan, en globalt uppvaknande lett av en svensk tonårstjej, medan äldre generationer fortfarande sitter och käftar om huruvida människors utsläpp påverkat klimatförändringarna (ja, tveklöst).

”Lyssna på experterna” har varit både Greta Thunbergs och övriga tonåringars mantra inom klimatpolitiken. Det är därför inte så konstigt att de nu resonerar på samma sätt om covid-vaccinet. De lyssnar på experterna och så fort regionerna sent omsider öppnade för vaccinering av dem, ja då fullkomligen rusade de till vaccinationsställena.

Klimataktivisten Greta Thunberg har med sin ”skolstrejk för klimatet” uppmanat vuxna att lyssna på experterna i stället för att gissa om klimatet. Samma budskap har hon skickat ut till sina anhängare om covid. Kanske har det fått fler tonåringar att snabbt ta ställning för vaccinering?
Foto: Henrik Montgomery/TT

Förra veckan öppnade Region Uppsala för vaccination av 16-17-åringar (med färdigbokade tider för alla). 46 procent av gruppen (!) fick under veckan sin första spruta och resten har nog fått den denna vecka.

I både Blekinge och Stockholmöppnade man för bokningar av åldersgruppen nu i måndags och på en dag – en dag – hade 40 procent av alla i gruppen i Blekinge bokat in sig – och över 12 000 ungdomar i Stockholm. En femtedel av alla i den åldersgruppen i länet. Sen tog de bokningsbara tiderna slut.

I region efter region ser det likadant ut. I Värmland är det en dryg vecka sedan 16-17-åringarna kunde boka sig – och i sociala medier skriver en tonårsmamma hur hennes 17-åring slängt sig på telefonen och att alla hans vänner ”självklart” gjort det samma. ”Positivt grupptryck”, menar hon.

Vad är det för omvänt grupptryck som gällt på Ängsbacka? För inte är det väl så att alla ovaccinerade som tyckte det var lämpligt att dra på tantrafestival under pandemin hör till grupper som antingen inte kan vaccineras – eller är under 16 år och inte får?

Det är så nonchalant och så egoistiskt. Av alla inblandade.

Men precis som i förra lördagens ledare, landar jag i alla fall återigen i att det viktigaste även fortsatt är att blicka framåt. Hur ser vi till att ännu fler vaccinerar sig? Hur når man ut i grupper med jämförelsevis dålig vaccintäckning? Utlandsfödda och bland dessa utomeuropeiska är kraftigt underrepresenterade bland de vaccinerade över hela landet. I Värmland hade inte ens två av tre i denna grupp fått sin första dos förra veckan.

I region Uppsala, där man ligger aningen högre i vaccinationstäckning av just denna grupp, har man under hela vaccineringssatsningen valt att bara förboka tid för alla för vaccination, ”Du har tid på tisdag klockan 10.30, välkommen”.

Vaccineringen är förstås frivillig även där och det går lätt att avboka, men kanske ändå får det några fler att välja vaccin? Är det nästa steg för att fånga in de sista ovaccinerade, att helt sonika bara kalla dem?

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.