Hoppa till huvudinnehållet

S-ledamot avsätts – rasar mot partiet: ”De slaktar mig”

Publicerad:
Reporter Daniel Olausson
Daniel Olausson
daniel.olausson@vf.se
S-ledamoten Anette Sätherberg sparkas från styrelsen för Sunne fastighets AB, varpå hon i protest lämnar partiet och sitter kvar i fullmäktige som politisk vilde.
S-ledamoten Anette Sätherberg sparkas från styrelsen för Sunne fastighets AB, varpå hon i protest lämnar partiet och sitter kvar i fullmäktige som politisk vilde. Foto: Daniel Olausson

Socialdemokraterna avsätter Anette Sätherberg (S) som styrelseledamot i kritiserade Sunne fastighets AB.

Nu lämnar hon partiet, och spräcker därmed den majoritet som Centerpartiet och Socialdemokraterna har i kommunfullmäktige.

– De slaktar mig inför hela allmänheten. Det tycker inte jag är trevlig socialdemokratisk politik, dundrar hon.

Läs också

Anette Sätherberg är del av den styrelse som kritiserats efter sitt felaktiga och rentav olagliga styrelsemöte inom Sunne fastighets AB den 17 juni och hon har också personligen kritiserats av Socialdemokraterna.

Hon tycker det är orimligt att gå så långt som att sparka henne, men det är främst hur uthängd hon kände sig vid måndagskvällens fullmäktigemöte som får henne att se rött. Linda Johansson (S) och Tobias Eriksson (S) försökte vid två separata tillfällen få henne avsatt, men fick backa på grund av fullmäktigeformalia.

– Jag skulle aldrig bete mig på det här viset mot en partikamrat. Jag tycker det här är ett fruktansvärt dåligt beteende av mina så kallade partikamrater, säger hon.

Ett medlemsbeslut

Både Linda Johansson och Tobias Eriksson hänvisar till ett beslut fattat av partiets medlemmar, men varför de bestämt sig för att avsätta Anette Sätherberg låter de vara osagt.

– Det behåller vi inom partiet. Man har också den möjligheten inom ett aktiebolags styrelse att entlediga ledamöter utan formell anledning. Jag anser att det är en partiangelägenhet, säger Linda Johansson, ordförande i Sunne arbetarekommun.

Hon är väldigt besviken på er, hur ser du på det?

– Jag förstår det. Men Anette har haft möjlighet att delta på styrelsemöten och medlemsmöten och hon har fått föra fram sin åsikt till medlemmarna. Sedan är det ett majoritetsbeslut som är det som gäller. Men det är mycket tråkigt att vi har kommit dit.

Lämnar partiet

Anette Sätherberg, som anser sig själv ha arbetat och beslutat för bolagets bästa i första hand, kommer nu lämna Socialdemokraterna och sitta kvar i fullmäktige som så kallad politisk vilde.

Varken Tobias Eriksson eller Linda Johansson vill kommentera orsakerna ytterligare, men hänvisar till att det är partiets medlemmar som fattat beslutet om att avsätta Anette Sätherberg.
Varken Tobias Eriksson eller Linda Johansson vill kommentera orsakerna ytterligare, men hänvisar till att det är partiets medlemmar som fattat beslutet om att avsätta Anette Sätherberg. Foto: Peter Bäcker

Det gör att styrande Centerpartiet och Socialdemokraterna tappar sin sköra majoritet i fullmäktige och de övriga partierna åtminstone i teorin tillsammans har ett mandat mer med bara ett år kvar till nästa val.

– Om så blir fallet så får vi jobba utifrån de förutsättningar som finns, säger Tobias Eriksson som menar att man får förhålla sig till läget när eller om det uppstår.

– Det är otroligt tråkigt att vi har hamnat här. Nu gäller det att gå framåt och komma tillrätta med det här, för vi har mycket mer än ett fastighetsbolag som vi behöver driva framåt.

Artikeltaggar

Anette SätherbergLinda JohanssonPolitikSocialdemokraternaSunneSunne Fastighets ABTobias Eriksson

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.