Debatt: Gör en radikal handling för miljön – gå ombord på en buss

Debatt
PUBLICERAD:
Åk mer buss, tipsar debattören. Visst kan kollektivtrafiken byggas ut, men det finns redan ett rikt utbud i länet.
Foto: Peter Bäcker
Jag gillar att resa tillsammans med andra. Under sommaren har jag använt Värmlandstrafiks sommarkort och rest från till Torsby, Vägsjöfors, Arvika, Hammarö, Töcksfors och Årjäng, pendlat mellan Högelian och centralorten, åkt på de flesta av Karlstadsbuss linjer och som grädde på moset – upplevt vänerhavet med båtbuss från Hammarö till Borgvik. Nästan tre månaders fritt resande för strax under tusenlappen, skriver miljöpartisten Per-Inge Lidén.

Visst kan den värmländska kollektivtrafiken byggas ut. Linjer kan förtätas, landsbygdstrafik bli bättre, anropsstyrd närtrafik införas, vi kan få nya tågstopp och vi kan få snabbare förbindelser inom och utom länet. Men det finns också ett rikt utbud här och nu. Mer än vad många vet om.

Bussar och tåg är bekväma. Resecentrum byggs om runt om i länet. Och regionen subventionerar varje biljett med ungefär lika mycket som resenären betalar. Ett enkelt sätt att få skatteåterbäring. Men det hjälper inte om vi inte kan få fler värmlänningar att resa gemensamt med andra.

Jag vet att många människor är beroende av bilen. Men det handlar också om kultur och vana. Att gå ner till landsvägen och vänta istället för att starta bilen. Att planera sin resa, göra något bra av väntetider och utnyttja tiden som man reser utan att köra fordonet. För man kan ju läsa, arbeta, skriva mejl, prata med folk - eller ta den där tuppluren man så väl behövde.

Båtbussen i Karlstad sommaren 2021
Foto: Tommy Andersson

I vår familj har ett flitigt användande av kollektivtrafiken gjort att våra barn tidigare blivit självständiga och även rest längre sträckor utan oss. En stor nytta och erfarenhet de haft med sig även senare i livet. För oss blir linje 8 närmast ett öppet vardagsrum där det ofta finns någon man känner och man kan utbyta några tankar med.

Klimatförändringarna är på allvar. Isar smälter. Bränder härjar mer än någonsin. Stora städer som Dacca och Lagos – och lite längre fram även städer i Europa riskerar hamna under vatten. Klimatflyktingarna blir allt fler.

Jag är övertygad om att vi alla vill ha en beboelig planet även framöver. Vi vill att barn och barnbarn ska kunna leva bra liv med frisk luft, gröna skogar och vackra hav och sjöar. Vi har alla ett ansvar för att det blir så.

Politiken kan gå före och visa vägen. Vi kan skapa förutsättningar för att människor ska kunna göra bra val. Det kan vi bli ännu bättre på. Men vi har alla ett ansvar att fundera över hur vi lever och vad vi kan förändra. Att kliva ombord på ett tåg eller en buss är ett steg i rätt riktning.

Våga ta det steget. Nu.

Per-Inge Lidén (MP), ledamot av kommunfullmäktige Karlstad

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.