Hoppa till huvudinnehållet

LEDARE: Trots Försvarsmaktens besked kvarstår ju ansvaret för ”våra” afghaner

Publicerad:
Reporter Susanne Sjöstedt
Susanne Sjöstedt
susanne.sjostedt@vf.se
I ett blogginlägg på onsdagen kommenterar Försvarsmakten de senaste dagarnas politiska bråk om Sveriges ansvar för afghanska tolkar, med att berätta att Sverige inte anlitat några sådana under de senaste sju åren.
I ett blogginlägg på onsdagen kommenterar Försvarsmakten de senaste dagarnas politiska bråk om Sveriges ansvar för afghanska tolkar, med att berätta att Sverige inte anlitat några sådana under de senaste sju åren. Foto: Janerik Henriksson/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

”Vi har inte haft några egna tolkar sedan 2014”. Försvarsmakten kontrar den politiska pajkastningen om hur Sverige ska hantera frågan om vilket ansvar man har för lokalanställda i Afghanistan med att i ett blogginlägg förtydliga att det inte är som att svenska försvaret haft egna tolkar på sju år.

Försvaret har, när behovet uppstått, ”lånat” andra länders resurser.

Det betyder då rimligen att migrationsministerns tal om att det kunde handla om 10 000 personer som skulle behöva evakueras till Sverige är ännu mer orimligt i dag. Det betyder också att Moderaterna, så klart, dundrar på om ”afghanska tolkar” kanske mest för att det får genomslag i debatten.

Sossarna dundrade på lika mycket för sju år sedan om tolkarna när de blå regerade och verkade obstruera en evakuering av afghanska anställda i samband med att den svenska militären skickades hem.

Inga väljare gillar uppfattade svek.

I sak är det dock inget som egentligen förändrats med Försvarsmaktens information.

Har Sverige, militärt, genom verksamheten på ambassaden i Kabul eller genom annan närvaro i Afghanistan, haft lokalt anställda som på grund av samarbetet med Sverige i dag bedöms vara i risk för att utsättas för hämndaktioner av talibaner, ja då har vi rimligen ett ansvar för deras och deras anhörigas säkerhet på lämpligast möjliga vis.

Oavsett om de är 10, 40 eller 2000, oavsett om arbetsbeskrivningen var tolktjänster och oavsett när i tid jobbet för Sverige utfördes.

Det är inte ett jättekomplicerat koncept.

Artikeltaggar

AfghanistanFlyktingarFörsvarsmaktenLedareMorgan Johansson