LEDARE: Vi har inte tid för klimatförnekarna

Ledare
PUBLICERAD:
De grekiska skogsbränderna rasar på i skuggan av FN:s klimatrapport som presenterades på måndagen och som slår fast att vi har mer av samma att vänta om vi inte agerar mot klimatförändringarna.
Foto: Petros Karadjias
Klarar helt ärligt inte att läsa om klimatkrisen. Vet inte om det går att hitta ett förhållningssätt mellan förnekelse och total panik? Gissar att bränderna i Grekland struntar blankt i min återvinning.”

En svensk twittrare kommenterar FN:s klimatrapport som presenterades på måndagen och det kan inte bara jag som känner igen mig så väl i den uppgivna responsen.

För beskedet i rapporten är ju, precis som alla inklusive klimataktivisten Greta Thunberg påpekar, ingen överraskning.

”Den bekräftar vad vi redan vet utifrån tusentals tidigare studier och rapporter – att vi är i ett nödläge”, twittrade Thunberg i en kommentar.

Klimatrapporten dundrade ut domedagsprofetian att världen trots alla internationella överenskommelser inte lyckats kontrollera klimatkrisen det allra minsta och att den globala medeltemperaturen redan inom 20 år kommer att ha nått eller passerat 1,5 graders uppvärmning. Decennier innan än man tidigare trott.

Och konsekvenserna är oerhörda. Det är värre värmeböljor, värre regnoväder, drastiska höjningar av havsnivåerna och värre torka över hela världen.

Bilderna från översvämningarna i Europas sydligare delar borde förskräcka. Bilderna på rasande bränder i Turkiet och Grekland likaså.

Men inte ens om Sverige nu skulle kunna hantera värme, regn, havsnivåhöjningar och torka utan samhälleligt kaos eller tusentals förlorade liv bättre än andra, stannar det ju inte där. För oavsett vad som händer de kommande åren är det inte bara en fråga om några veckor varmare sommarväder som kan viftas bort av till och med riksdagsledamöter som ”vanlig svensk sommar” och att det ”bara är skönt med lite varmare väder”.

Låter 150 000 asylsökande till Sverige under några höstmånader 2015 som en flyktingström och en ”katastrof” är det verkligen ingenting emot vad som händer om allt större geografiska områden i världen görs obeboeliga av klimatförändringarna och tvingar hundratals miljoner människor på flykt bara de kommande tre decennierna.

Eller tänker sig högerpartierna kanske att det fixar sig med stängda gränser? Att Ulf Kristersson (M) genom åren visat sig ha mer att säga om klimataktivism än klimatkatastrof tyder ju på det. Han är, som han sagt i intervjuer ”rädd för det alarmistiska” och menar att det ändå är mycket som blivit bättre med miljön. Vattnet i Mälaren och att det finns ”fler träd i Sverige” som han sa i en intervju i Expressen för ett par år sedan.

Det känns så ofantligt naivt. Som ett sånt ofantligt nedtonande av allvaret i vad som pågår. I samma intervju viftar Moderatledaren bort det svenska ansvaret med att vi som land ju faktiskt bara står för en ”promille” av utsläppen men att vi, så klart, ska ta ansvar för den promillen.

Klimataktivisten Greta Thunberg har fortsatt sin skolstrejk för klimatet utanför riksdagshuset i Stockholm.
Foto: Christine Olsson

Klarar världen inte att hålla sig till den maxgräns för utsläppen som forskarna satt upp – och som de tror bara ligger 7-8 år bort – är det alltså inte så att Sverige kan skaka av sig de drastiska bieffekterna på klimatet genom att hänvisa till att vi bara är skyldiga till en pytteliten del av utsläppen.

Vi sitter i samma båt som alla andra. Att känna sig uppgiven är möjligen en rimlig ryggmärgsreflex men inte en acceptabel strategi.

Vi kan ta vårt individuella ansvar och välja bort fossila bränslen i våra bilar, äta mindre kött och välja bort onödig konsumtion.

Men för att åstadkomma riktig förändring krävs först och främst att vi väljer bort de politiska företrädare som fortfarande letar bortförklaringar och vägrar lyssna på experter.

Vi har inte tid med dem. Världen har inte råd med dem.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.