LEDARE: Morgan, Morgan, Morgan – vad sjutton håller du på med egentligen?!

Ledare
PUBLICERAD:
Morgan Johansson (S) velar om Sveriges ansvar för de afghanska tolkarna.
Foto: Ali Larestani/TT
Lokalbefolkningen som arbetat för Sverige på plats i Afghanistan i decennier ser talibanerna ta över del för del av landet och befarar att de kommer att bli måltavlor för hämndaktioner. Men när politiska röster från höger till vänster då lyfts för att ge dessa ”svenska” arbetare skydd i Sverige, menar statsrådet Morgan Johansson (S) att det är orimligt.

Talibanerna drar nu fram över de afghanska provinserna likt skogsbränderna i Grekland – och de lämnar samma förödelse bakom sig. Rapporter visar att i de fallna städerna är det poliser, lokal- och regionalpolitiker och tidigare medlemmar av de afghanska säkerhetsstyrkorna som talibanerna nu främst hämndmördar.

Ödet för de afghaner som samarbetat med utländska styrkor som helt ovärderliga fixare, guider och tolkar riskerar ett ännu värre öde. De kommer att slaktas på ett så utstuderat sätt som möjligt för att sända ett budskap till länder som nu drastiskt trappar ned sin närvaro i landet.

Förutsatt förstås att deras tidigare arbetsgivare inte lyckas evakuera dem snabbt nog. Men det, ska vi vara på det klara med, kommer de inte att hinna.

Här är Sverige inte ensamt om att i många år anklagats för att överge afghanska medarbetare. USA har skeppat över några hundra tidigare medhjälpare och uppger att man har som målsättning att evakuera över 50 000 personer, inklusive anhöriga. Men det går rasande långsamt. Långsammare än talibanerna tar över landet.

Och när de nu stängt den största amerikanska militärflygplatsen i landet betyder det drastiskt försämrade möjligheter att faktiskt få plan in och ut ur landet. Hur länge kommer Kabuls flygplats kunna hållas öppen?

Den amerikanska administrationen har i alla fall ambitionen att evakuera. Inte ens den verkar finnas i Sverige där Morgan Johansson (S) med helt förbluffande dålig fingertoppskänsla svarar på bland annat Moderaternas krav att snabbt och resolut göra allt för att få hit de afghanska tolkarna, med att det inte är ”rimligt”. Det kan ju, höftar ministern, handla om uppemot 10 000 personer!

Vi har bara 5 000 i den svenska flyktingkvoten, som framför allt inriktas mot de främst utsatta, tex kvinnor och barn i flyktingläger runt om i världen. Vi kan inte fylla de platserna med afghaner som någon gång arbetat för Sverige”, skriver ministern i en kommentar till SVT Nyheter.

Ursäkta? ”Vi har bara 5000 i den svenska flyktingkvoten”?! Men så öka flyktingkvoten då! Det är fullt möjligt. Det finns ingen motsättning att plocka hem ”svenska” medarbetare från Afghanistan – och parallellt ta emot kvotflyktingar från flyktingläger. Det är rent av absurt att ställa dessa grupper emot varandra.

Och förresten, att det skulle handla om uppemot 10 000 afghaner faller på sin egen orimlighet. När samma diskussion var uppe 2014, när den svenska militära närvaron i Afghanistan avvecklades, var det totalt under 70 afghaner som fick ett nytt liv i Sverige.

På tisdagseftermiddagen svängde plötsligt Socialdemokraterna. Kanske hade man underskattat kraften i kritiken.

Nu heter det i stället att Migrationsverket och Försvarsmakten samarbetar om hur man ska spåra fler tolkar som arbetade för den svenska styrkan i Afghanistan fram till 2014 och som kan komma på fråga för att hämtas till Sverige.

Ett plan lämnar Kabuls internationella flygplats i Afghanistan i juli i år. Hur länge kommer att flygplatsen - som både Sverige och USA måste använda för att evakuera alla medarbetare från landet - kunna hålla öppet?
Foto: Rahmat Gul

Hur det praktiskt ska gå till att föra dem hit är nästa stora frågetecken. Frågan hänger i luften; hur länge kommer Kabuls flygplats kunna vara öppen? Hur lång tid har man på sig innan talibanerna är där?

Den svenska senfärdigheten hotar människors liv. Människor som Sverige har ett ansvar för.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.