Hoppa till huvudinnehållet

Därför ställer Valsarna över publikfavoriten – talangen debuterar på Tallhult

Publicerad:
Thomas H Jonasson ställs utanför laget av lagledarna Tony Lövstrand och Stewe Lennartsson.
Thomas H Jonasson ställs utanför laget av lagledarna Tony Lövstrand och Stewe Lennartsson. Foto: Peter Bäcker

Valsarna testar nye britten Leon Flint igen – medan publikfavoriten Thomas H Jonasson är utanför laget.

– Hans snitt gör att han inte får plats i alla formationer, säger lagledaren Stewe Lennartsson.

Jonasson har kört sparsamt mot slutet i Valsarna, mest på grund av att han varit upptagen med matcher i Polen vilket ger betydligt högre ersättning – något Valsarna sagt ja till.

Men nu var han enligt Lennartsson tillgänglig, men finns inte med i laget som på onsdagskvällen tar emot Smålänningarna på Tallhult.

– Han står över. Han är fortfarande med i truppen i allra högsta grad, men vi väljer att testa olika möjligheter, säger Stewe Lennartsson och fortsätter:

– Jag har fått en del kritik för att han inte är med. Han har kört länge i Valsarna och många har svårt att se ett lag utan honom. Men vi måste testa olika formationer, vi måste se till att vi inför slutspelet är bra på plats ett till sex. Den här gången väljer vi att testa annat.

Det ingångssnitt på 2,421 ”THJ” har gör honom inte helt enkel att få in i lagpusslet. Nu ges bland annat britten Leon Flint chansen att debutera på Tallhult.

– Han kommer att komma dit tidigt och träna en timme under dagen. Leon är en jättetalang som inom några år kommer bli jättebra. Han var väldigt nervös när han debuterade i Norrköping. Nu får han testa på Tallhult också, och vi får se honom där.

Planerar framtiden

Minst tolv heat, alltså tre matcher, krävs för att Leon Flint ska få ett nytt ingångssnitt mot de 2,0 han nu automatiskt fick.

– Så om vi vill ha honom här nästa år måste vi låta honom köra tre matcher. Och vi måste börja tänka på nästa år också.

Enda bytet jämfört med laget som vann borta mot Vargarna förra veckan är att Jonathan Ejnermark ersätter Lasse Fredriksen.

– Lasse är bättre på små banor som i Norrköping och Nyköping, Jonathan på större som Kumla och Tallhult.

Svagt motstånd

Valsarna går in i matchen som storfavorit, både till segern och att säkra den bonuspoängen man ligger bra till att nå efter att ha vunnit bortamötet mot Smålänningarna med 47–42.

Dessutom saknar Smålänningarna nu sina två bästa förare i Filip Hjelmland och Hubert Legowik.

– Men de har tre-fyra förare som kan ställa till det för oss i Noel Wahlqvist, Casper Henriksson, Maksymilian Bogdanowicz och Emil Pörtner. Men ja, vi är storfavorit och det här är en match vi borde vinna och få med oss tre poäng från.

Hyllar Mustonen

Valsarnas lagkapten Victor Palovaara är nu trea i snittligan i allsvenskan, endast Kim Nilsson och Pontus Aspgren tar fler poäng per heat än Hammarösonen.

Lennartsson hoppas nu han ska ge finske Jesse Mustonen draghjälp.

– Victor är den bäste vi har, tanken är att Jesse ska hänga på och åka fortare och fortare. Jesse har varit en positiv överraskning, tempot var en utmaning för honom först men han är en oerhört duktig chaufför som har ökat det i varje match.

Laguppställningarna

Valsarna:

1) Victor Palovaara (2,469)

2) Jesse Mustonen (1,560)

3) Leon Flint (1,4)

4) Jonathan Ejnermark (1,267)

5) Alexander Woentin (2,0)

6) Emil Millberg (0,667)

7) Jeremia Thelaus (0,25)

• Totalt löpande snitt: 9,612

Smålänningarna:

1) Noel Wahlqvist (1,545)

2) Tony Gudbrand (0,5*)

3) Casper Henriksson (1,647)

4) Emil Pörtner (0,8)

5) Maksymilian Bogdanowicz (0,968)

6) Theo Johansson (0,333)

• Totalt löpande snitt: 5,294

*Ingångssnitt, har inte kört något heat än i år i allsvenskan.

Artikeltaggar

Filip HjelmlandHagforsJesse MustonenJonathan EjnermarkLasse FredriksenLeon FlintPontus AspgrenSpeedwayStewe LennartssonThomas H JonassonValsarnaVictor Palovaara

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.