Elefanterna runt matborden

Krönikor
PUBLICERAD:
Foto: Leif R Jansson/ TT
Foto: Leif R Jansson / TT

Det finns en eller snarare en massa elefanter i rummet som ingen verkar vilja ta riktigt på allvar. Ändå förvärrar de klimatkrisen, försämrar folkhälsan och kostar dessutom en hel del pengar.

Jag talar om överviktsexplosionen. Och en av elefanterna är jag – men jag är inte ensam.

Sommarens höjdpunkt blev en veckas dragspelskurs i Värnamo. Den har arrangerats i mer än 30 år, startades på Ingesund men flyttades till Värnamo Folkhögskola 2005 och växte så att den före pandemin omfattade 70 elever och fyra lärare. Efter ett års uppehåll blev det dags igen, nu uppdelat på två veckor med 40 elever i varje vilket gjorde det möjligt att hålla bra avstånd. Som medelåldern ligger runt 70 var förstås alla fullvaccinerade.

– Man får räkna med att gå upp några kilon under veckan, skämtade lärarna – det var helt klart mer sant än roligt.

Bufféfrukost - flera sorters müsli med olika sorters yoghurt och fil, flera sorters bröd med flera sorters pålägg, kokta ägg och rikligt med frukt.

Lunch och middag var ordentliga måltider - isterband, spaghetti och köttfärssås, stek och potatis, ungsbakad lax… jodå det fanns grönsaker också att fylla tallriken med, men också bröd och smör om man nu skulle behöva dryga ut huvudrätten… Till fikarasterna ställdes fram småkakor och dessutom skorpor som kunde göras ljuvliga med smör och marmelad.

Var man nu rädd att svälta serverades dessutom kvällsfika med bröd, smör och pålägg…

Som rutinerad bantare räknade jag kalorier och fann att de flesta fick i sig cirka 2 500 kcal varje dag (Jo, jag är en taskig typ som kollar in vad folk tar på sina brickor, vi har ju betalat en klumpsumma för veckan, det gäller uppenbarligen att få valuta för pengarna…)

Medelåldern ligger runt 70 och kaloribehovet sjunker ju med åren så snällt räknat fick de flesta i sig 500 kcal för mycket varje dag, vi kunde inte räkna med någon större förbränning för vi satt och spelade dragspel hela dagarna, dra bälg förbrukar inte så mycket energi så det stör.

Ytterligare observation av dragspelskamraterna säger mig att vi var sex magra, tio normalviktiga, 20 överviktiga från lönnfet till tydlig rondör och 4 sjukligt feta (varav jag var en) Vi behövde verkligen inte all den där maten!

Den moraliske fnyser kanske nu och hävdar att det är den enskildes ansvar att välja hälsosamt, och att man får skylla sig själv om man ständigt mosar i sig.

Jag skulle hålla med om den här gruppen (som får anses vara en rätt genomsnittlig grupp svenskar) bestått av en majoritet magra och normalviktiga medan de överviktiga och feta utgjort en femtedel alltså åtta eller färre. Men nu dominerar fläsket och då tycker jag att vi ändrar syn på mat och ätande, att vi medger att det här är ett samhällsproblem

Forskningen visar att ju mer vi exponeras för mat, desto mer äter vi, valet är inte så fritt som du kanske tror, det kräver både kunskap och medvetenhet för att inte överäta, dessutom naturligtvis viljestyrka för att hålla igen när man väl har den där kunskapen och medvetenheten.

Eftersom övervikt börjar bli ett kostsamt folkhälsoproblem för samhället ökar också forskningen. Problemet med att forska på området är att det är svårt att skapa labbmiljöer, man kan inte låsa in folk någon längre tid för att kontrollera vad de äter och effekten av det. I stället får man själv redovisa och man kanske inte ljuger medvetet men underskattar gärna hur mycket det blir.

Men generella slutsatser finns ändå här några få exempel:

– Viljestyrka är ändlig, vi har som mest på morgonen och så förbrukar vi den under dagen så att det inte finns mycket kvar framåt kvällen.

– Volymen styr ätandet mer än näringstätheten, vi blir nöjdare av en portion med stor volym grönsaker än av en portion med MER energi (ex entrecote med kryddsmör) men mindre volym.

– Den som registrerar och alltså blir medveten om vad hen äter tenderar att äta mindre.

– Och så upprepar jag det som verkligen är elefanten i rummet - exponering ger överkonsumtion.

När du går till mat affären - hamnar möjligen några varor oplanerat i den korg för att de fanns som ”supererbjudande”?

Om du som jag går igenom reklambladen från mataffärerna varje vecka - listar du nedsatta varor som du inte köper i vanliga fall.?

När du betalar för maten och det finns en buffé - äter du mer än då maten portioneras upp?

Just nu är det trendigt att finna sätt att minska matsvinnet och därmed hjälpa klimatet. Dock verkar ingen propagera för det självklara – om vi alla äter ungefär vad som krävs för att vi ska ha den energi vi behöver så minskar vi konsumtionen rejält. Detta kommer självklart inte livsmedelshandeln att lobba särkilt mycket för så det handlar om en ny folkrörelse. Som inte lär kunna dras igång så länge vi tror att detta är ett privat problem som enbart bestäms av den enskildes ”karaktär” utan är en konsekvens av att vi skambelägger övervikt och alltså inte behandlar problemet sakligt. Elefanten i rummet behöver pratas om och till!

Och nej, just jag blev inte fetare under Värnamoveckan, tvärtom, men det berodde på en högst medveten strategi där jag inte satte min ”karaktär” på prov genom att exponera mig i onödan, jag uteblev helt enkelt från matsalen flera måltider per dag. (det värkte i snåltarmen, jag hade ju betalat!)

Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.