Hoppa till huvudinnehållet

Varför har medier bara negativa nyheter?

Publicerad:
VF:s chefredaktör Morgan Schmidt tycker till om mediernas roll. Och bilden av densamma.
VF:s chefredaktör Morgan Schmidt tycker till om mediernas roll. Och bilden av densamma. Foto: Ida Myrin

En nygammal diskussion har blossat upp igen; den om att medier bara fokuserar på negativa nyheter.

En diskussion som i många avseenden är helt felaktig.

Det är tidningen Warp News, som fokuserar på positiva nyheter, som dragit igång den senaste diskussionen, där de kritiserar medieföretag för att ge en allt för negativ bild av världen, när det egentligen finns en väldigt positiv utveckling på många håll.

Och visst, det är lätt att skriva under på att utrikesbevakningen allt som oftast handlar om krig, svält och annat elände, men när det gäller den lokala journalistiken så tror jag att tesen är svårare att håva hem.

För i lokala medier så handlar en stor del av journalistiken om helt andra saker. I vårt lokala perspektiv handlar nyheter betydligt mer om att informera om politiska beslut, planer som påverkar folk och om satsningar som görs. Och naturligtvis brott som begåtts, olika levnadsöden, sportresultat, kulturhändelser och allt annat som händer.

Sedan ska vi naturligtvis granska och att låta kritiska röster komma till tals, men det innebär inte att vi nödvändigtvis söker det negativa. Det är bara så att mediernas roll aldrig kan vara hejaklacksledarens, utan vi måste vara de som ställer de kritiska frågorna. För vem skulle annars göra det?

Sedan är det en gammal, om än något tillspetsad, sanning att om bussen går på utsatt tid varje dag så är det ingen nyhet, men när den för en gångs skull inte går så är det plötsligt det. Och det kanske vi ska vara glada för.

Att varje dag få läsa om att treans buss har följt tidtabellen skulle säkert bli tråkigt i längden.

Artikeltaggar

Krönikor

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.