Hoppa till huvudinnehållet

LEDARE: När barn slaktas pratar politikerna empatilöst om hur Sverige är ”fullt”

Publicerad:
Reporter Susanne Sjöstedt
Susanne Sjöstedt
susanne.sjostedt@vf.se
Afghanska specialstyrkor patrullerar gatorna i provinshuvudstaden Lashkar Gah i Helmand. Talibanerna har tagit kontrollen i nio av tio av provinsens distrikt. Huvudstaden är nu den enda som kvarstår.
Afghanska specialstyrkor patrullerar gatorna i provinshuvudstaden Lashkar Gah i Helmand. Talibanerna har tagit kontrollen i nio av tio av provinsens distrikt. Huvudstaden är nu den enda som kvarstår. Foto: Abdul khaliq

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Människor slaktas av talibaner i sina hem i Afghanistan och svenska politiker försöker vinna högerpopulistpoäng på att varna för att det ska leda till en ny flyktingvåg till Sverige. Det är så sorgligt ynkligt alltihop.

När krigskorrespondenten Magda Gad som enda svenska journalist rapporterar på plats från en av världens värsta krigshärdar i Afghanistan är det helt ofattbara vidrigheter som beskrivs i spåren av det amerikanska tillbakadragandet i landet.

Och det sker bara ett par månader före 20-årsdagen för terrordåden i USA som förvisso inte på något sätt inledde striderna i Afghanistan – de har rasat längre än så – men som i alla fall fick dem att blossa upp igen.

För det var för att jaga al-Qaida-ledaren bin Ladin i de afghanska bergen och för att avsätta talibanregimen som USA begav sig dit. Nu har de amerikanska trupperna lämnat landet efter 20 år utan att uppdraget är i närheten av utfört. Visst ”störtades” talibanregimen 2001, men är nu tillbaka igen kanske starkare än nånsin.

Dag för dag tar talibanerna över nya områden i landet och dag för dag flyr tusentals civila därifrån, många fler än så inom landets gränser. Civilbefolkningen vet vad som drabbar de som blir kvar innanför de av talibanerna belägrade städerna. Död, tortyr, terror, systematiska våldtäkter och svält.

Och det skedet twittrar den moderata migrationspolitiska talespersonen Maria Malmer Stenergard som enda reaktion varningar om att det försämrade läget i Afghanistan kan innebära att några av de som flyr kanske försöker ta sig till Sverige, och att det faktiskt inte är ”humant” att ta emot fler asylsökande. Nu får andra ta ansvar.

Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard menar i skuggan av upptrappningen av striderna i Afghanistan där civila mördas av talibaner att det inte vore ”humant” att ta emot fler flyktingar i Sverige.
Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard menar i skuggan av upptrappningen av striderna i Afghanistan där civila mördas av talibaner att det inte vore ”humant” att ta emot fler flyktingar i Sverige. Foto: Anders Wiklund/TT

Hennes partikamrat Hanif Bali twittrar i sin tur om hur lösningen på Afghanistans problem inte är inte migration till Sverige. ”Att börja strössla asyl gör noll”. Bland kommentarerna trängs påhoppen på de unga afghanska männen som desperat vill få stanna i Sverige. De är fega och borde åka tillbaka för att kämpa mot talibanerna, menar många.

Balis följare jublar över den hårda moderata tonen, men Magda Gad ger mothugg. De simpla, populistiska analyserna från Moderaterna skaver mot verkligheten.

Det är förstås sant vad Bali skriver. Att ta emot människor på flykt stoppar så klart inte terrorn de flyr ifrån.

Men för asylsökande hazarer, folkslaget som är talibanernas favorithatobjekt, skulle svensk asyl innebära skillnaden mellan liv och död. Det fattar till och med Migrationsverket som för drygt två veckor sedan beslutade om ett så kallat verkställighetsstopp, det vill säga att inga av- eller utvisningar får ske till Afghanistan på grund av det allt värre läget.

De utvisningshotade unga afghanernas framtid är dock fortsatt osäkert, trots att det enda rimliga beslutet nu är att göra verkställighetsstoppet överflödigt. Det kommer inte gå att utvisa någon till Afghanistan på många år, det vet alla redan. Så låt de unga stanna. Ge dem en framtid här. Sverige kan inte rädda alla på flykt, men vi kan rädda dessa.

Magda Gad, Expressen tilldelades priset Årets Förnyare för "Rapportering från fronten" när Stora Journalistpriset 2017 delades ut.
Magda Gad, Expressen tilldelades priset Årets Förnyare för "Rapportering från fronten" när Stora Journalistpriset 2017 delades ut. Foto: Christine Olsson/TT

Det dystra tonläget i sociala medier visar på en ny råhet och empatilöshet. För journalisten Magda Gad blir det till slut för mycket. Hon klarar inte av att hålla känslomässig distans. Frågan är väl om nån krigskorrespondent egentligen klarar av det när barn mördas framför deras ögon och kameror och man från andra sidan jorden rycker på axlarna.

Efter att på distans ha munhuggits med svenska högerpolitiker på Twitter hela tisdagen lägger Gad till slut ut en bild på en livlös liten kropp liggandes på en väg i huvudstaden Lashkar Gah i den afghanska Helmandprovinsen.

Så här ser det ut. Samtidigt är många svenskars största huvudvärk att barn som detta ska försöka ta sig till Europa. Antar att ni är glada nu. Han dödades innan han hann ta sig någonstans.”

Det är en stark och provocerande anklagelse. Men vänder Sverige flyende afghaner ryggen med hänvisning till att det är mer humant att låta bli att hjälpa är den kanske rättvis.

Artikeltaggar

AfghanistanFlyktingarHanif BaliKrigLedareMagda GadMaria Malmer Stenergard