Hoppa till huvudinnehållet

Smittskyddsläkaren om skolstarten: ”Kommer nog att bli en uppgång”

Publicerad:
Smittskyddsläkaren Anna Skogstam känner en oro inför skolstarten då alla ungdomar inte hinner bli fullvaccinerade.
Smittskyddsläkaren Anna Skogstam känner en oro inför skolstarten då alla ungdomar inte hinner bli fullvaccinerade. Foto: Joachim Lagercrantz

Om knappt tre veckor drar skolorna igång igen efter sommarlovet. Som det ser ut kommer inte alla ungdomar att hinna bli fullvaccinerade, vilket oroar smittskyddsläkaren Anna Skogstam.

– Där krävs det nu att skolledningarna fortsätter sitt goda arbete som de hållit på med hela pandemin för att minska smittriskerna i skolan, säger hon.

Skolverket och regeringen har sedan tidigare gått ut med att man rekommenderar närundervisning när skolorna drar igång igen för hösten.

När det kommer till våra unga i länet berättar Anna Skogstam att Region Värmland kommer att kunna erbjuda gymnasieungdomarna vaccin enligt nationella rekommendationer.

– Det är klart att det är en orosfaktor då vi vet att gymnasieungdomarna inte kan bli vaccinerade till fullo – alltså hinna få två doser vaccin – innan skolstarten börjar.

Förbättrat läge

Hon tror även att smittspridningen kan öka allmänt i samhället när både skolor drar igång och många kommer tillbaka efter semestern.

– Det kommer nog att bli en uppgång när man börjar träffas igen.

Redan nu ser de en ökning inom vissa åldersgrupper, det handlar om både unga och vuxna. Det här tros bero på att vi nu reser igen och ses för större sammankomster och fester.

Annars tycker hon i det stora hela att det ser bra ut för Värmlands del. Det är ett klart förbättrat läge jämfört med i början av sommaren. Smittskyddsläkaren beskriver det även som att vi just nu är inne i en typ av platåfas.

– Jag hoppas att det fortsätter så – så att inte den här platån vi är i nu är ett tecken på att det börjar öka igen. I samband med att vi reser till andra länder och umgås.

”Smittor i kluster”

I Värmland har vi enligt regionen en väldigt låg smittspridning och ett gott epidemiologiskt läge. Men Anna Skogstam vill uppmana till försiktighet och att vi ska fortsätta följa de rekommendationer som finns, vare sig vi har fått vaccin eller inte.

– Det är jätteviktigt att man får sin andra dos för då minskar risken ytterligare att man blir smittad och smittar andra. Sedan gäller det även om man är vaccinerad att man fortsätter följa rekommendationerna om att hålla avstånd och begränsa sitt umgänge framförallt inomhus. Om man får symtom ska man provta sig för covid-19 och isolera sig i väntan på provsvar – även om man är vaccinerad.

Tror du att vi kan få en fjärde våg?

– Jag tror kanske inte att det kommer att bli en fjärde våg men jag ganska säker på att vi kommer få se smittor i kluster. Framförallt i skolmiljö bland ungdomar som inte är vaccinerade.

– Det är jätteviktigt då att man har sina grundrutiner klara och att alla tar sitt ansvar och stannar hemma om man är sjuk .

Artikeltaggar

Vård och omsorg

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.