Hoppa till huvudinnehållet

LEDARE: Det långa kriget talar för att freden är möjlig i Afghanistan

Publicerad:
Nu lämnar USA Afghanistan. Vad händer nu?
Nu lämnar USA Afghanistan. Vad händer nu? Foto: Rahmat Gul

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Till sist måste freden en gång återvända även till Afghanistan. Vi får hoppas på krigströttheten nu när den utländska ockupationen upphör.

Migrationsverket har beslutat att nu inte skicka tillbaka flyktingar till Afghanistan. Läget där är nu alltför osäkert. Det är lätt att hålla med om det. Men det finns faktiskt lite hopp om att det kommer att bli bättre. Även om det inte underlättar för dem som hotas av utvisning, så finns hoppet om fred i sikte.

USA är på väg att lämna Afghanistan efter 20 år av militär närvaro, eller om man så vill efter 20 år av krig med USA. Fast för Afghanistan handlar det snarare om 42 år. För så länge sen var det sen Sovjetunionen invaderade landet.

Att USA lämnar landet 32 år efter att Sovjet lämnade, kommer i afghansk historieskrivning att framställas som att afghanerna inte låtit sig kuvas av utländska makter den här gången heller.

Talibanerna som under 20 år hållit USA, världens starkaste militärmakt, stången, tar nu över allt större landområden. Den afghanska militären har inte blivit vad USA hoppats på trots att miljard efter miljard pumpats in i landet.

Och från högern i västvärlden kommer kritik mot att USA lämnar. Självklart är oron stor för vad som nu ska följa. Framförallt var det kvinnorna som drabbades under 90-talets talibanstyre.

De största svenska experterna på Afghanistan, finns inom den Svenska Afghanistankommittén, SAK, som redan i dag driver skolor med tusentals kvinnliga elever också i talibankontrollerade områden. Fast allt blir svårare när flickorna blir lite äldre.

I dag driver Svenska Afghanistankommittén skolor även i   talibankontrollerade områden.
I dag driver Svenska Afghanistankommittén skolor även i talibankontrollerade områden. Foto: Rahmat Gul

SAK:s Klas Bjurström är oroad för att regeringssidan i de förhandlingar som pågår med talibanerna, är beredda att ge efter på kvinnornas rättigheter, de är nämligen inte heller några jämställdhetsförkämpar.

Å andra sidan säger SAK:s landchef i Afghanistan, Daniel Madhani, också att talibanerna inte heller är opåverkade av de senaste decenniernas ökade möjligheter för kvinnorna där många modiga kvinnor trätt fram.

Till saken hör nämligen att två tredjedelar av 33 miljoner afghaner är under 25 år. De har ännu inte upplevt fred. Här ligger en viktig faktor i de fredsförhandlingar som kan intensifieras nu när den utländska ockupationen upphör.

Vi får hoppas att krigströttheten tar ut sin rätt. Det ändå så att freden en gång måste komma också till Afghanistan.

Något annat än en förhandlingslösning är omöjlig att tro på. Därvid måste de utländska trupperna lämna. Därför gör USA:s president Biden rätt som beordrar sina trupper att lämna landet. Det bästa vi svenskar kan göra är inte att hålla soldater i landet. Det bästa är att stödja Svenska Afghanskommittén.

Svante Säwén

Artikeltaggar

AfghanistanKrigLedareMigrationsverket