Hoppa till huvudinnehållet

Historisk vinnare – första kvinna att lyfta pokalen: ”Verkligen jätteroligt”

Publicerad:
Sandra Gustafsson är från Hälsingland men tävlar nu för Karlstads vattenskidklubb. I helgen vann hon elitklassen i Malibu open och Gustafsson blev första kvinna att lyfta vandringspokalen ”Per-Åke Kjellberg Memorial”
Sandra Gustafsson är från Hälsingland men tävlar nu för Karlstads vattenskidklubb. I helgen vann hon elitklassen i Malibu open och Gustafsson blev första kvinna att lyfta vandringspokalen ”Per-Åke Kjellberg Memorial” Foto: REPhoto Sweden/Rasmus Ehrengren

Sandra Gustafsson blev första kvinna att vinna elitklassen på slalomtävlingen Malibu open som arrangeras av Karlstads vattenskidklubb.

– Det känns verkligen jätteroligt, säger hon.

Den yngsta deltagaren var i år under 10 år och den äldsta över 65. Årets upplaga av Malibu open 23-25 juli lockade ett 70-tal deltagare som även kunde ha varit fler om inte coronapandemin skapat problem för tävlingsintresserade utanför Sveriges gränser.

I helgen var det sjunde året i rad som Karlstads vattenskidklubb arrangerade sin populära slalomtävling som tidigare gick under bland annat namnet Sola cup som har anor från 60-talet.

2021 års upplaga av Malibu open blev även historisk. För Sandra Gustafsson tog efter en tuff kamp hem förstaplatsen i elitklassen (open-klassen) och hon blev där med första kvinna att lyfta vandringspokalen ”Per-Åke Kjellberg Memorial”, en pokal som instiftades 1968.

– Vår Sandra Gustafsson vann med minsta möjliga marginal mot hennes värmländska sambo Eric Lithner. Det var en familjekamp in i det sista i open-klassen där man tävlar om den här stora och fina pokalen och Sandra är den första tjejen att vinna pokalen sedan den infördes, säger Malibu opens tävlingsledare Henrik Huss och berättar hur herr- och damklass tävlar mot varandra:

– Det är ett väldigt rättvist referensvärde. För när vi jämför killar och tjejernas resultat utgår man från en tabell där tjejerna tävlar mot tjejernas världsrekord och samma sak för killarna. Det blir ett handikappsystem som är väldigt rättvist och schyst.

Sandra Gustafsson, 31, tog en historisk seger i Malibu open och vann elitklassen före Eric Lithner, 33. Båda två tävlar för hemmaklubben Karlstads vattenskidklubb.
Sandra Gustafsson, 31, tog en historisk seger i Malibu open och vann elitklassen före Eric Lithner, 33. Båda två tävlar för hemmaklubben Karlstads vattenskidklubb. Foto: REPhoto Sweden/Rasmus Ehrengren

”Känns jättekul”

Sandra Gustafsson från Karlstads vattenskidklubb är förstås väldigt nöjd över triumfen där hon samlade ihop 726,5 poäng av maximala 1 000 och Eric Lithner 720.

– Det känns jättekul. Jag trodde inte att jag skulle vinna utan det kom som en överraskning. Det var roligt att besegra honom men det var tätt, säger 31-åriga Gustafsson och berättar mer om tävlingen:

– Karlstads vattenskidklubb driver en arena som är i världsklass enligt oss vattenskidåkare, för det är svårt att få det bättre. De flesta arenor utomlands är grävda och då kan man skapa perfekta förhållanden, men den här i Örsholmstjärn är inte grävd så att säga. Vi hade tränat där nu under ett par veckor och det har gått bra så fartmässigt kändes det som att det här var ett bra resultat.

Och som sagt inte bara en tung seger för Sandra Gustafsson utan också en historisk seger som första kvinna i tävlingens långa historia.

– Det känns verkligen jätteroligt. Väldigt kul och extra roligt att jag och Eric fick fightas mot varandra som sagt, det är inte alltid man får göra det.

Nya svenska rekord

Tävlingsledaren Henrik Huss kan summera ännu en lyckad upplaga av Malibu open.

– Vi brukar skryta med att vi är den anläggning i Sverige där det sätts flest personliga och svenska rekord och det kan vi även skryta med efter årets tävling. Vi hade ett svenskt rekord på lördag och två på söndagen och värmländskan Ella Björlin från Borgvik tävlandes i U17-klassen var jättenära det svenska juniorrekordet.

  • Edvin Ehrengren, 8, från Eskilstuna vattenskidklubb tävlade på Malibu open i Karlstad.
    Edvin Ehrengren, 8, från Eskilstuna vattenskidklubb tävlade på Malibu open i Karlstad. Foto: Eva Häggdahl
  • Eric Lithner är även ordförande i Karlstads vattenskidklubb. Här njuter han av solen tillsammans med systern Louise Uggla och hundarna Jesper och Tira.
    Eric Lithner är även ordförande i Karlstads vattenskidklubb. Här njuter han av solen tillsammans med systern Louise Uggla och hundarna Jesper och Tira. Foto: Eva Häggdahl

Artikeltaggar

Eric LithnerHenrik HussKarlstads vattenskidklubbMalibu OpenSandra GustafssonVattenskidor

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.