Hoppa till huvudinnehållet

Fartfylld start på Karlstads Malibu

Publicerad:
Full fart när Edvard Ehrengren åker.
Full fart när Edvard Ehrengren åker. Foto: Eva Häggdahl

På Örsholmstjärn trängs i dagarna tre några av Sveriges bästa vattenskidåkare. Men Karlstads vattenskidklubbs tävling Malibu Open lockar så mycket mer än eliten.

– Nu får jag fira med perstårta, säger Edvard Ehrengren, 8, efter sitt superåk.

Malibu Opens slalomtävling har blivit något av en tradition för Karlstads vattenskidklubb. Årets tävling som drog igång under fredagen är den sjunde i ordningen.

– Svinkul att vi kunde köra så mycket i år. Förra året blev det lite sämre när vi bara kunde ha de som skulle åka inne på anläggningen. I år blir det nästan den folkfest det brukar vara, nu saknas bara norrmännen och några danskar, säger Eric Lithner, ordförande i klubben.

Ordförande Eric Lithner med syster Louise Uggla och hundarna Jesper och Tira är nöjda över tävlingarna.
Ordförande Eric Lithner med syster Louise Uggla och hundarna Jesper och Tira är nöjda över tävlingarna. Foto: Eva Häggdahl

Mycket av sin popularitet har tävlingen fått tack vare Örsholmstjärnen, som i vattenskidskretsar anses ha precis rätt förutsättningar med mjukt vatten och vass som dämpar svallvågorna.

– Det är många som vill komma hit och tävla, jag tror nästan hela Sverigeeliten finns på plats. De som saknas är några killar som åker EM och nån skadad. Sen är det mycket familjer som kommer hit tillsammans, berättar Sandra Gustafsson, tävlande för hemmaklubben.

Sandra Gustafsson gjorde ett riktigt bra förstaåk på hemmavattnet
Sandra Gustafsson gjorde ett riktigt bra förstaåk på hemmavattnet Foto: Eva Häggdahl

Själv inledde hon helgens tävlingar, i sitt första av tre åk, med ett bra resultat. Tre av sex bojar lyckades hon ta sig förbi, med en lina på elva meter.

– Det gick jättebra, det är sista helgen nu innan SM så det är skönt att formen finns. Jag vill alltid slåss om segern och med ett sånt här resultat är man absolut med i toppen av Sverige, säger Sandra.

Sandra har åkt vattenskidor ända sedan hon var åtta år och bodde intill den lokala klubben i Hälsingland.

– Då hängde alla ungar i byn där och badade och åkte skidor. Jag brukade vandra ner med min dunk bensin och bara köra, berättar hon.

Någon som har växt upp med vattenskidor är åttaåriga Edvin Ehrengren från Eskilstuna Vattenskidklubb. Redan som treåring följde han med pappa på sina första turer.

Edvin Ehrengren ska fira personbästat med tårta.
Edvin Ehrengren ska fira personbästat med tårta. Foto: Eva Häggdahl

– Det är jättekul att åka, berättar han nyss uppkommen efter helgens första tävlingsåk.

Redan under veckans träningsåk lyckades han slå personbästa, något som han till publikens stora jubel upprepade under tävlingen.

– Nu får jag fira med perstårta igen, säger han och ler.

Linan som åkarna håller i är uppdelade i olika färger för olika längder.
Linan som åkarna håller i är uppdelade i olika färger för olika längder. Foto: Eva Häggdahl

Så tävlar man i vattenskidor

I Malibu Open tävlar man i en av vattenskidornas tre grenar, slalom. Grenen går ut på att man ska klara av en bana med sex bojar som man svänger runt. För varje åk ökar man farten upp till 55 respektive 58 kilometer i timmen för kvinnor respektive män. Vid maxhastighet kortar man istället linan från 18 meter tills man inte klarar av det, där eliten klarar mellan tio och tolv meter.

Artikeltaggar

Karlstads vattenskidklubbMalibu OpenÖrsholmenSandra GustafssonVattenskidor

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.