Hoppa till huvudinnehållet

Karlstad satsar på nya OS-sporten – siktar på seriespel 2022

Publicerad:
Basebollen har nu kommit till Karlstad och Skutberget, till våren hoppas man att en hemmaarena står färdig på fältet.
Basebollen har nu kommit till Karlstad och Skutberget, till våren hoppas man att en hemmaarena står färdig på fältet. Foto: Jonas Griberg

Sommar-OS i Tokyo bjuder på bland annat baseboll och softboll.

Två sporter som är nya i spelen – och som nu även är nya i Karlstad.

– Målsättningen är att gå in i seriespel 2022, säger Håkan Svenneling som är ordförande i Karlstad Baseboll och softbollklubb.

I våras grundades föreningen där ett 15-tal personer just nu finns och som två gånger i veckan tränar på Skutberget.

När VF-sporten gästade det nybildade laget under ett träningspass förklarade Håkan Svenneling hur idén med att starta föreningen uppstod.

– Jag blev stoppad av en kille som heter Jerker på en matbutik, han såg att jag hade en basebollkeps på mig och undrade om jag var intresserad av att prova spela. Det lät kul så han ringde upp någon dag senare. Jag var ute med han och en annan kille som heter Erik och efter att ha kastat lite boll och kört impulsträningar startade vi den här klubben.

– Sedan dess har vi haft kontakt med många personer i Värmland med mer erfarenhet än mig och det har gått ganska bra. Vi är ett blandat gäng med allt från nybörjare till gamla elitspelare.

Målsättningen från föreningens sida är att delta seriespel 2022 i både baseboll och softboll. Karlstad har redan varit i Karlskoga och spelat sin första träningsmatch mot flerfaldige mästaren Bats som man är på väg att starta ett samarbetsavtal med.

– Karlskoga Bats är just nu Värmlands stora lag när det kommer till baseboll. Vi har faktiskt fått in en del spelare med erfarenhet från just den klubben som i första hand kommer spela just baseboll. Vår ambition är att stärka sporten tillsammans i länet.

Håkan Svenneling är både spelare och ordförande i föreningen.
Håkan Svenneling är både spelare och ordförande i föreningen. Foto: Jonas Griberg

En av de mest rutinerade i klubben är Josefine Nyberg som vunnit SM-guld i softboll med Skövde.

Målet från Karlstads sida är att man ska komma till spel med ett representationslag i både baseboll och softboll nästa år men att huvudfokus kommer ligga på ett basebollag.

– Vi kommer försöka ställa upp i en regionserie som kan ses som division 2. Den innehåller flera lag men alla kommer inte möta alla, i stället möter man de lagen som är närmst geografiskt. Till slut hamnar man i ett slutspel som ska resultera i att ett lag vinner regionserien.

Men Håkan Svenneling är inte bara ordförande i klubben, utan även spelare.

I väntan på att hans egna lag ska inleda sitt seriespel håller han till vardags hus i Stockholmsklubben Enskede för att få mer erfarenhet.

Framtidsvisionen han och övriga klubbkamrater i Karlstad har förutom att etablera ett lag i både baseboll och softboll är att även starta en junior- och ungdomsverksamhet.

– Om intresset finns är det absolut en målsättning vi har. Vi ska vara med på Karlstad idrottsskola i augusti för att visa oss och försöka locka till oss yngre spelare som ska få chansen att prova på.

Hemmaarenan hoppas 35-årige Svenneling ska bli på Skutberget.

– Kommunen har lovat oss en plan till våren. Än så länge har de inte satt ner foten och bestämt alla detaljer men det finns en plan för att göra en baseboll- och kricketplan på Skutberget.

Karlstad hoppas ha ett lag i seriespel 2022.
Karlstad hoppas ha ett lag i seriespel 2022. Foto: Jonas Griberg

Artikeltaggar

BasebollHåkan Svenneling

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.