Alla tjänar på en hållbar budget

Insändare
PUBLICERAD:
I den fiktiva verksamheten Tusensköna är vårdagarnas och personalens bästa i fokus vid planering.
Foto: Gorm, Kallestad
Hur lyckas min fiktiva verksamhet Tusensköna att alltid ge en vård och omsorg som är top notch och samtidigt hålla budget, även när och om det oförutsedda händer?

Mitt svar är inte att verksamheten är fiktiv, utan att den har en hållbar budget, utifrån förväntade individuella behov, men med marginal för oförutsedda, det som oftast sker när vi minst anar det.

Vi arbetar med människor som är både årsrika och sköra, ingen kan i förväg veta vad som ska hända under kommande år. Men för att uppnå en god, trygg, vård och omsorg, är vi alltid väl förberedda, inget får lämnas åt slumpen.

Vi ser bakåt, hur blev det förra året, vad kan vi lära av den erfarenheten och vad kan förbättras?

Vi planerar grundligt för kommande år, hur får vi en stabil grund och en budget som är relevant till verksamheten och gör det möjligt för personalen, att bedriva en god, trygg, vård och omsorg.

Från planering, beslut och till utförande, har vi alla samma fokus, vårdtagaren och personalens bästa.

Men självklart räcker det inte bara med en god budget, vi måste även ha personal med rätt kompetens, som är trygg i sin yrkesroll och unikt intresserad av sin arbetsuppgift och utveckling.

Oavsett vilken anställning man har, så är det viktigt att man är genuint intresserad, vill utvecklas, medverka till god, trygg, vård och omsorg, förbättring och god arbetsmiljö.

Alla yrkeskategorier är viktiga för verksamhetens behov och för att få en hållbar verksamhet.

Nöjda vårdtagare, närstående och medarbetare, en verksamhet som är top notch, gynnar alla i verksamheten. Det skapar ett gott rykte, vilket är viktigt vid både nyanställning och beläggning.

Hållbar budget, förståelse från skrivbord till utfört uppdrag, ögon som ser behov, öron som lyssnar, förståelse, ansvar, engagemang, genuint intresse, personalutveckling, sund arbetsmiljö, och en medveten satsning för att vi tillsammans ska uppnå det bästa… Ja, kanske är det inte svårare än så?

Fru B direkt från hjärtat utan filter

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.