Hoppa till huvudinnehållet

Förfalskade covidintyg – nu åtalas mannen

Publicerad:
En värmlänning ertappades med ett förfalskat intyg om PCR-test på Arlanda flygplats.
En värmlänning ertappades med ett förfalskat intyg om PCR-test på Arlanda flygplats. Foto: Johan Nilsson/TT

En värmlänning ertappades med ett falskt PCR-testintyg på Arlanda flygplats.

Nu åtalas mannen för urkundsförfalskning.

Det var i våras som personalen vid incheckningen på Arlanda flygplats fattade misstankar mot 24-åringens intyg på ett negativt covidtest utfärdat på en privatklinik i Värmland.

I polisförhör berättar en av de anställda att hon reagerade på att intyget var skrivet med olika typsnitt. Värmlänningen kunde heller inte visa upp ett kvitto för testet. Efter telefonkontakt med kliniken, som inte kunde verifiera att mannen gjort något test hos dem, kontaktade personalen polisen.

Värmlänningen erkände att intyget var förfalskat. Han hade tillverkat det på sin egen dator. Motiveringen var att han behövde besöka en släkting som låg på sjukhus och att det inte fanns tid att söka upp en klinik och göra ett fysiskt PCR-test.

Mannen har i förhör sagt att han godtar ett strafföreläggande.

Artikeltaggar

ArlandaBrott & blåljusPCR-testSamhälle

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.