Hoppa till huvudinnehållet

LEDARE: Sex år för att beta av Region Värmlands vårdskuld?

Publicerad:
Reporter Susanne Sjöstedt
Susanne Sjöstedt
susanne.sjostedt@vf.se
Centralsjukhuset i Karlstad har en av de största vårdskulderna i landet enligt SVT:s granskning.
Centralsjukhuset i Karlstad har en av de största vårdskulderna i landet enligt SVT:s granskning. Foto: Lisa Olaison

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Efter 1,5 år av coronapandemi räknar regionerna nu att personalen ska ställa om och börja beta av vårdskulden som växt när många icke-akuta operationer ställts in.

SVT bedömer i en ny omfattande granskning att det under 2020 och första halvan av 2021 genomförts 126 000 färre operationer än det ”borde”. Mycket ortopedi, höft- och knäoperationer, många fall av bråck och gallsten. Sånt som kanske inte är akut, men som med besvär och plågor handikappar människor i sin vardag.

Av alla dessa uppskattade ”icke-operationer” hör cirka 10 000 till Värmlands tre akutsjukhus – och som SVT:s granskning visar är det inte en skuld som betas av genom lite övertid för en redan slutkörd personal och genom att överboka operationssalar.

Nej, inte ens med en arbetsbelastning på 110 procent – man måste ju upp över 100 procent för att inte fortsätta fylla på vårdskulden med nya fall – är bedömningen att Centralsjukhuset i Karlstad inte skulle klara av att kompensera för operationsbortfallet under pandemin på under sex år! SEX?! Med det hör man till de sjukhus i landet med störst vårdskuld.

Motsvarande tid i Arvika och Torsby vid samma arbetsbelastning är 1,8 respektive 1,4 år om SVT:s bedömning stämmer. Och om man får tag i personal.

För det är ju där kruxet till slut ligger. Vem ska utföra operationerna?

Göran Karlström, tf sjukvårdsdirektör i Region Värmland, säger till SVT Värmland att ”de kan bli aktuellt att ta hjälp av privata aktörer för att klara den långa kön”.

I andra regioner pratar man om samarbeten över regiongränser, om bemanningsanställda och om att kanske be grannländer om hjälp.

Räkna med att priset på hyrpersonal rusar upp igen när alla regioner jagar samma lilla skara vårdutbildade med rätt kompetens. Detta medan den fasta personalen nu när den extra pandemiersättningen upphör uppmanas bita ihop ett tag till och göra mer på samma tid och för samma ersättning. Å så undrar folk varför det är så svårt att rekrytera till vården…

Artikeltaggar

Centralsjukhuset i KarlstadKarlstadLedareRegion Värmlandsjukhuset i ArvikaTorsby sjukhus