Hoppa till huvudinnehållet

Kristian Lindbergs succé – vann med andelshästen på hemmabanans V75-dag

Publicerad:
Reporter Mikael Solberger
Mikael Solberger
mikael.solberger@nwt.se
Kristian Lindberg ordnade dagens mest populära seger när han vann med Himalaya Sisu.
Kristian Lindberg ordnade dagens mest populära seger när han vann med Himalaya Sisu. Foto: Malin Albinsson

2015 vann Kristian Lindberg V75-lopp på hemmaplan med andelshästen Conrads Wilhelm. I år upprepade sig historien när han vann med Himalaya Sisu.

– Det här var verkligen jätteroligt! jublade Lindberg.

När Conrads Wilhelm vann sitt V75-lopp i Årjäng fylldes ceremoniplats med massor av delägare. Himalaya Sisu har 60 delägare och många var på plats den här V75-dagen som i pandemins spår lockade 2 563 besökare.

Det var en allt annat än en lätt uppgift som Himalaya Sisu hade på förhand med ett bakspår på kort distans på en snabb sommarbana men det löste sig bra.

Favoriten Erv Zet fick nämligen svar i spetskampen av Capital Gain C.C. och Kristian Lindberg fick det tempo som han på förhand hade önskat sig när det första varvet öppnades på 11,5.

Vernissage Grif vann Årjängs Stora Sprinterlopp på topptid

Från fjärde par utvändigt fick Himalaya Sisu bra draghjälp av Staro Merlin och efter att hon klarat av en kritisk situation in på upploppet när det var nära galopp kunde hon spurta till seger.

– Jag var nöjd med att det var ett bra tempo. När det återstod 400 meter av loppet såg jag att de började bli lite slaka där framme och jag hade gott om krafter kvar att köra med, berättar Kristian Lindberg.

Hjälpte till själv

Och han tar oss igenom den kritiska situationen in på upploppet.

– Det var riktigt nära en galopp och jag fick göra mitt jobb och ta det lugnt en liten bit. Hästen är väldigt hjälpsam och hon försöker själv. Hon redde ut situationen och sedan gick det vägen.

Att vinna på V75 är alltid stort och att göra det på hemmabanans stora dag är såklart ännu lite större.

– Det här är verkligen jätteroligt! Det är många delägare och det är många som känner någon delägare. Sedan är det på hemmaplan och det är klart att det är viktigt att vinna och få synas. Nu fick vi ett dåligt läge och man var lite nedslagen men så löser det sig så bra! säger Kristian Lindberg.

Sagan fortsätter

Det var en saga inom travsporten. En annan är den om Rotate som köptes av hästägare hos Björn Goop för 250 000 kronor i våras och sedan har haft en otrolig utveckling och tjänat 965 500 kronor.

Rotate segerdefilerar efter vinsten i Silverdivisionen.
Rotate segerdefilerar efter vinsten i Silverdivisionen. Foto: Malin Albinsson

Den här lördagen fylldes kontot på med ytterligare 125 000 kronor när han vann Silverdivisionen från spets närmast före Upstate Face, som avslutade vasst från fjärde par utvändigt.

– Han tar nya steg hela tiden och har varit helt fantastisk. Det var svårt att veta att han skulle bli så här bra, men att köpa en häst som är med på V75 kostar en del pengar. I dagens lopp började det att gå fort tidigt på det sista varvet. Det är svårt att hålla en speed i 1 000 meter och Adrians häst kom fort till slut, men Rotate är ärlig och gör alltid sitt bästa, sa Björn Goop.

Dubbel för Goop

Det var en av två V75-vinster för Björn Goop den här soliga lördagen i Årjäng. Den andra vinsten kom i Diamantstoförsöket med Svecak Palema som är obesegrad i sin nya regi efter två starter.

Svecak Palema är fortsatt obesegrad i sin nya regi.
Svecak Palema är fortsatt obesegrad i sin nya regi. Foto: Malin Albinsson

Men den här gången var det nära att det tog stopp kort efter start när Global Virgin galopperade framför.

– Jag visste inte vart jag skulle ta vägen, om jag skulle tränga mig ut eller om hästen framför skulle galoppera undan. Vi fick ingen bra lösning på det hela och vi tappade massor av mark trots att vi egentligen fick en bra start.

Det strulet innebar att Svecak Palema till slut hamnade i femte par utvändigt när fältet formerade sig. Varvet från mål gick Goop ut i tredjespår och framför sig fick de Iceland Radio med Magnus A Djuse. Det som i det skedet var en bra draghjälp blev i stället något att få jaga från den sista kurvan och in i mål.

Djuse satte nämligen allt på ett kort på den sista långsidan och i slutkurvan blåste Iceland Radio till ledningen. Det rycket höll till mitt på upploppet för Svecak Palema var omutlig och avgjorde utan problem den sista biten.

– När jag passerade Magnus på upploppet berömde jag honom för han körde jäkligt snyggt. Det var nära att det gick vägen men min häst var bra, sa Goop.

Artikeltaggar

Björn GoopKristian LindbergTravV75Årjängs kommunÅrjängs travbana

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.