Hoppa till huvudinnehållet

LEDARE: Januariavtalet är dött – vågar sossarna berätta vad de vill nu?

Publicerad:
Reporter Susanne Sjöstedt
Susanne Sjöstedt
susanne.sjostedt@vf.se
När regeringen nu överlevt en regeringskris som befriat dem från januariavtalet är det dags för Socialdemokraterna att ta bladet från munnen och berätta vilken politik de vill föra.
När regeringen nu överlevt en regeringskris som befriat dem från januariavtalet är det dags för Socialdemokraterna att ta bladet från munnen och berätta vilken politik de vill föra. Foto: Anders Wiklund/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Efter avvärjd regeringskris är en sak i alla fall helt klart. I väntan på nästa kris när Stefan Löfven ska försöka få ihop en budget som riksdagen accepterar, är januariavtalet stendött. Hurra.

Socialdemokraternas bästa alternativ nu är att skaka av sig bojorna av att alltid vara det ansvarstagande äldsta syskonet och ta chansen att formulera en helt egen, helt okompromissad, budgetmotion.

Vi minns hur utbildningsminister Anna Ekström (S) häromåret fick en tillsägelse av Centerledaren Annie Lööf när hon öppet kritiserade vinstdriften i skolan. Det fick hon inte, enligt januariavtalet.

Vi minns hur Socialdemokraterna såg till att utreda möjligheterna att kontrollera vinster i välfärden, men att utredningen sedan bara … rann ut i sanden.

Vi minns turerna kring den försämrade arbetsrätten och när regeringen tvingades lägga mer på en riktad skattesänkning till höginkomsttagare än man kunde lägga på reformer som skulle nå låg- och medelinkomsttagare.

Socialdemokraterna kan inte gå till val nästa år och tro att väljarna minns vad som är socialdemokratisk politik och vad som är en hackad och malen politisk kompromiss med högerpartier.

Nej, en sossebudget skulle inte kunna vare sig läggas i riksdagen eller accepteras av en majoritet av ledamöterna. Sitter man i regering lägger man en budgetproposition och då behöver alla regeringspartier vara involverade.

Men inget hindrar partiet att sätta sig i ett rum på partihögkvarteret och brainstorma fram ett rent socialdemokratiskt budgetalternativ med reformpaket. Berätta precis vad man skulle göra med pengarna om man fick bestämma helt själv. Det är ju vad andra partier gör.

Vad skulle sossarna då drömma om? Höjda statsbidrag till kommuner och regioner så att de slipper välja mellan nedskärningspaket eller ännu högre kommunalskatter? Ett bättre utjämningsystem? Slå ner på vinstjakten i skola, vård och omsorg? Garanterad rätt till heltid inom de offentliga verksamheterna? Göra något åt de höga skattesubventionerna för rot och rut? En bättre sjukförsäkring? Högre lägstapensioner?

Det finns hur mycket som helst.

Även om inte allt sedan kan klämmas in i den regeringsproposition som S och MP kommer att behöva förhandla fram stöd till bland flera andra partier om den ska gå igenom, finns sedan fortfarande ett sosse-facit.

Och vi vet ju att de vill!

Finansminister Magdalena Andersson (S) har kanske varit den tydligaste om det när andra statsråd tvärtom försökt måla eftergifterna till Centern och Liberalerna i ljusa färger.

Andersson har gjort det väldigt tydligt vid budgetpresentationer vad i den hon gillar och vad som är andra partiers politik hon gärna sluppit.

Det är kanske inte så konstigt att det är hon som lett partiets arbete med att jobba fram analyser och förslag för att göra något åt att klyftorna i Sverige ökat i galet högt tempo, till och med i jämförelse med andra länder.

Gruppen identifierade i en rapport i försomras en rad områden och förslag som skulle kunna minska klyftorna och öka den ekonomiska och sociala jämlikheten.

Men nåt gick helt galet fel när rapporten med förslagen presenterades i maj, för jag vågar nog sätta en 50-lapp på att du bara hört två små förslag i hela sosserapporten snackas om i medierna: Miljonärsskatt och ett tak på sparande i Investeringssparkonto, ISK. Det var förslag högern attackerade med sån kraft att allt annat bara försvann. Tvinga folk skatta för kapital?! Nej nu jäklar!

Ändå ligger där nästan 100 sidor socialdemokratisk politik och nästan skarpa socialdemokratiska förslag i den där rapporten och bara väntar på att formuleras till ett budgetförslag. Kom igen nu Magda! Visa hur en sosse ser ut!

Artikeltaggar

Anna EkströmAnnie LööfLedareMagdalena AnderssonStefan Löfven