Hoppa till huvudinnehållet

Unga talangerna bäst i Norden: ”Jättestor känsla”

Publicerad:
Ella Björlin, 1:a och Elsa Bergsgård, 3:a under prisutdelningen
Ella Björlin, 1:a och Elsa Bergsgård, 3:a under prisutdelningen Foto: Michael Kjellander

Talangfulla Elsa Bergsgård, som tävlar för Karlstads vattenskidklubb, firar stora framgångar.

Under Nordiska Mästerskapen (NM) i Mariestad åkte 16-åringen hem ett guld i trick.

Samtidigt tog Borgvikstalangen Ella Björlin hem totalsegern i U17.

Elsa Bergsgård ses som ett stort löfte inom vattenskidor. Redan som 15-åring blev hon historisk som den yngsta någonsin att vinna senior-SM i trick, en av tre grenar inom vattenskidåkning.

Elsa Bergsgård vann guld i trick på NM.
Elsa Bergsgård vann guld i trick på NM. Foto: Michael Kjellander

– Jag började åka själv när jag var tretton, innan det satt jag mycket i båten och kollade på pappa. Jag kanske lärde mig något då, skrattar hon.

Trick går ut på att man under två 20 sekunder långa passeringar ska utföra så många och svåra trick man kan, i ett egengjort program. Vinnaren är den som får högst poäng.

I NM möts åkare från hela Norden.

– Jag hade koll på motståndet och visste att jag hade svårast program, så det var ganska väntat att jag skulle vinna. Jag är lite mer specialiserad på trick än de andra, förklarar hon.

Hur känns det nu att få kalla sig bäst i Norden?

– Haha, det känns såklart jätteroligt, det är en jättestor känsla.

Målet nu är ungdoms-EM i Spanien.

– Ute i Europa finns det en hel del duktiga åkare, men jag hoppas gå till final iallafall.

Ella Björlin under ett av momenten.
Ella Björlin under ett av momenten. Foto: Michael Kjellander

Även Ella Björlin från Borgviks vattenskidklubb körde bra under tävlingen. Hon ställde upp i samtliga tre grenar och efter seger i slalom och hopp, samt en andraplats i trick, räckte resultaten till totalseger i U17-klassen.

Imponerar

Värmländskorna hyllas nu av Michael Kjellander, sportchef för Svenska Vattenskidförbundet:

– De har fått mycket erfarenhet genom att tävla mot bra motstånd länge. Jättekul att de kunde få det att stämma just på NM, det är inte lätt.

Grenarna i vattenskidåkning

Man tävlar i totalt tre grenar inom vattenskidor. Resultat kan även räknas samman.

Slalom:

Utövarna åker i en slalombana som alltid består av 6 rundningsbojar, en ingångs- & utgångsport och som alltid är 259m lång. Båten körs i en rak linje mittemellan bojarna (3 på var sida) och håller alltid en konstant hastighet som höjs i 3 km/h intervaller tills att man uppnår maximalt 58 km/h för herrar & 55 km/h för damer. Då utövaren passerat både ingångs- & utgångsport samt rundat samtliga 6 bojar på max hastigheten kortas linan i förutbestämda intervaller. Det gäller således att runda så många bojar som möjligt med kortast lina. Båtens hastighets intervaller, linans förutbestämda olika längder och banans utformning är desamma världen över.

Trick: Utövaren har 40 sekunder (2 x 20 sek) på sig att utföra så många och svåra trick som möjligt. Alla trick har ett förutbestämt poängvärde och man får endast tillgodoräkna sig poäng för samma trick en gång. Utövarens åkning bedöms av 5 domare som fastslår om åkaren har, eller inte har, utfört tricket på korrekt vis. Trick på en skida ger ungefär dubbelt så många poäng som samma trick utfört på två skidor. Volter och trick där utövaren åker med foten i linan i stället för att hålla handtaget med händerna ger höga poäng.

Hopp: I denna disciplin gäller det att hoppa så långt som möjligt. Det finns inga stilpoäng som ändrar resultatet utan den hoppare som hoppar längst vinner. Åkytan på hopprampen är alltid 6,80m men damer och herrar har olika hopphöjder där hopprampen justeras mellan 1,50m & 1,80m. Dragbåten går parallellt med själva rampen, som är belägen på vänster sida av båten, med en konstant max hastighet av 57 km/h för herrar och 54 km/h för damer. För att skaffa sig högsta möjliga hastighet och på så vis hoppa så långt som möjligt tar utövaren sats från båtens högra sida och accelererar in mot rampen. Fart och avstamp är de två viktigaste ingredienserna till ett långt hopp.

Källa: Svenska Vattenskidförbundet

Artikeltaggar

Ella BjörlinElsa BergsgårdKarlstadVattenskidor

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.