Hoppa till huvudinnehållet

Nilsson har inte gett upp OS-drömmen: ”Mycket kan hända”

Publicerad:
Emma Nilsson hoppas få stå på skjutvallen i både världscup och OS denna säsong.
Emma Nilsson hoppas få stå på skjutvallen i både världscup och OS denna säsong. Foto: Per Danielsson/TT

Hon har fått träna med en universitetsgrupp under sommaren men hoppas ändå slå sig in i landslaget senare i vinter.

Därför blir rullskidskytte-SM senare i augusti ett nyckelmästerskap för Emma Nilsson som inte gett upp hoppet om att få tävla på OS i Peking 2022.

– Det kan hända mycket längs vägen, säger värmländskan.

Efter en strulig fjolårssäsong med skadekänning och mindre färre tävlingar blickar nu Gräsmarkstjejen Emma Nilsson framåt.

Men hon gör det med ett annorlunda försäsongsupplägg där hon detta år inte tillhör något landslag.

27-åringen som varit utanför världscuplaget de senaste åren har blivit för gammal för utvecklingslaget som kör IBU-cupen och därför fått tränat med Östersunds universitetslag.

– Vi kan ta del av förbundets träningsupplägg och jag kan få den träning jag behöver för att utvecklas. Det som blir den stora skillnaden nu är att jag inte kan åka på några läger utan allt sådant får jag själv sköta om klubben inte hittar på något själv, säger Emma Nilsson.

Individuell träning

Under midsommarhelgen var SK-boreåkaren hemma i Torsby tillsammans med bland andra Linn Persson som sparringpartner.

Men för det mesta har det blivit individuella träningspass för Nilsson som fått styra upp stora delar av försäsongen på egen hand när hon inte varit i Östersund samtidigt som A-landslaget.

– Det som passar bra när man väl är på hemmaplan är att man får bra uppbackning av landslagstränarna och övriga gruppen på vallen och i spåret. Landslaget är ju ofta i Östersund där de har sin bas, då har jag kunnat tagit del av den träningen och fått väldigt bra uppstyrda pass.

”Köra sitt eget race”

När Emma Nilsson blickar in i spåkulan för säsongen 2021/2022 hoppas hon på en skadefri säsong som ska ge henne världscupplatsen tillbaka.

Men det är en minst sagt tuff konkurrens som Sverige har på damsidan där endast fem åkare kommer få chansen på OS i Peking.

– Det finns inte så väldigt mycket att tänka på mer än att köra sitt eget race. Det är som alla säger, konkurrensen på damsidan är tuff men i och med att jag bor i Östersund tränar jag med de flesta dagligen och kan på så vis jämföra mig med dem. Sedan är formen såklart olika hos alla så man ska nog inte dra för stora växlar av det redan nu.

Drömmer du fortfarande om OS 2022?

– Det tror jag alla gör. Nu är det ju bara Hanna Öberg som fått en plats vilket betyder att det är fyra platser kvar att fylla, och jag tror inte heller att det kommer ske några uttagningar innan årsskiftet. Skulle någon vinna ett lopp på världscupen kanske det blir svårt att inte ta ut den personen, men annars kan jag tänka mig att laget tas ut i mitten av januari som senast.

Världscupsäsongen inleds i mitten av november men innan dess har Emma Nilsson lagt sitt fokus på rullskidskytte-SM i augusti.

Mästerskapet är uttagningsgrundande inför det som komma skall i vinter.

– Det vore jättebra att göra bra ifrån sig, men om man inte är superbra nu kan man fortfarande pricka formen i december, vilket är det viktigaste. Sedan är det självklart att vill jag vara i bra form nu och slåss om medaljer för att visa att jag kan hota de andra och att jag klarar av att vara på den här nivån.

Kräver du av dig själv att du ska köra världscupen?

– Det är svårt att säga. Givetvis vill jag dit, men det hänger också lite på vad alla andra gör. Jag vill få möjligheten att åka OS och då måste jag komma ut. Nu är vi bara i början av juli så mycket kan fortfarande hända, det gäller att träna på bra nu och sedan är det upp till bevis när vintern kommer. Skulle åtta andra åkare vara bättre än mig så är det bara att gilla läget, men jag kommer inte mentalt klappa igen ifall det inte skulle bli den start jag önskar.

Artikeltaggar

Emma NilssonSkidskytte

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.