Debatt: De allra flesta vill återvinna rätt

Debatt
PUBLICERAD:
Elgiganten har infört Secure Collect-lådor för att samla in kasserad hemelektronik, berättar debattören.
Foto: Elgiganten
Den 5 juli vädjade Lars Nordström, regionchef på Ragn-Sells, till regionens invånare att återvinna hemelektroniken rätt. Men de kan inte förväntas göra hela jobbet. Näringslivet måste hjälpa till för att det ska bli så enkelt som möjligt för personer att återvinna sin hemelektronik, skriver Niclas Eriksson, vd på Elgiganten i en replik.

Jag välkomnar Ragn-Sells initiativ att uppmana personer att lämna in hemelektronik till butiker som samlar in elavfall. Det är en fråga som vi på Elgiganten också jobbar med.

Min bild är att många vill få hjälp att återvinna gamla produkter på ett smidigt och tryggt sätt. Fokus för oss företagare bör vara på att komma på nya lösningar och underlätta för konsumenter att göra miljövänliga val. Därför har vi, bland annat, tagit initiativ till en mobilinsamling.

Alla är välkomna att lämna in sina gamla mobiler hos oss, målet är att samla in och återvinna en miljon mobiler. Vi vet att många tycker att det känns obehagligt att lämna ifrån sig sina gamla mobiler, man vill vara säker på att ens personliga data inte hamnar i orätta händer.

I våra varuhus har vi därför Secure Collect-lådor. Mobiler som lämnas in genomgår en gedigen process där all data raderas på ett GDPR-riktigt sätt innan de återvinns. På det här sättet gör vi det både tryggt och enkelt att återvinna.

Samtidigt är det få som vet att våra varuhus tar emot all uttjänt hemelektronik – oavsett var den är köpt. Vi kommer att bli bättre på att informera om den möjligheten och vi efterlyser samtidigt politiska initiativ för att påskynda en cirkulär ekonomi. Det kan handla om att införa en konsumentmärkning som gör att det redan vid köptillfället går att se om produkter är lätta eller svåra att laga om de går sönder och en översyn av kemikalieskatten som i dag gör att begagnad elektronik slängs i stället för att få en ny användare.

Vi tjänar alla på ett mer hållbart samhälle. Men för att vi ska komma dit behöver vi alla hjälpas åt – beslutsfattare, företag och privatpersoner tillsammans.

Niclas Eriksson, vd på Elgiganten

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.