Hoppa till huvudinnehållet

Karlstadsprofessorn: hackerattacker allt vanligare

Publicerad:
Simone Fischer-Hübner är professor i datavetenskap vid Karlstads universitet. Hon säger att hackerattacker liknande den i helgen blir allt vanligare.
Simone Fischer-Hübner är professor i datavetenskap vid Karlstads universitet. Hon säger att hackerattacker liknande den i helgen blir allt vanligare. Foto: Håkan Strandman

Helgens hackerattack mot ett amerikanskt mjukvaruföretag fick globala konsekvenser med stängda butiker.

– Det kan vara mycket allvarligt om man bor på landet och inte kan köpa mat eller medicin, säger Simone Fischer-Hübner.

Hon är professor i datavetenskap vid Karlstads universitet och medverkar i en rad internationella kommittéer och forskningsprojekt inom EU, rörande bland annat informationssäkerhet. Hon sitter också i MSB:s cybersäkerhetsråd.

– Jag såg på nyheterna att den tyska it-säkerhetsmyndigheten varnar för att ransomwareattacker och cyberattacker i allmänhet blir vanligare. Det finns statistik som talar för det också.

Helgens attack riktade sig enligt TT mot amerikanska Kaseya och drabbade i andra och tredje led kassa-systemleverantören Visma Esscom respektive Coop, Apoteket Hjärtat och SJ som tvingades stänga runtom i Sverige. I Värmland höll dock Coop-butikerna öppet, eftersom föreningen har ett eget kassasystem här.

Coop utsatt för it-attack – butikerna i Värmland håller öppet

Det var en så kallad ransomwareattack, vilket betyder att hackarna kräver lösensumma för att låsa upp det drabbades företagets system.

– Som jag förstått det har drabbade företag också betalat vid liknande attacker tidigare. Det kan vara problematiskt för det öppnar för fler attacker. Å andra sidan kan man förstå företagen också, om de riskerar att bli bankrutta, säger Simone Fischer-Hübner, som påpekar att digitaliseringen av Sverige också innebär problem.

Ju mer beroende av informationsteknologi vi blir, desto mer sårbara blir vi också.

– Nu tvingades apotek och affärer stänga eftersom kassasystemen inte går att hantera manuellt längre. Det kan vara mycket allvarligt om man bor på landet och inte kan köpa mat eller medicin.

Lösensummeattacker riktar sig oftast mot stora företag, eftersom de kan betala höga belopp. Men de drabbar också privatpersoner i andra eller tredje hand. Hackarna kan ha slarvat när de programmerat eller så sprider sig viruset oväntat.

– I Tyskland drabbades till exempel universitetssjukhuset i Düsseldorf av en sorts ransomwareattack. Sjukhuset var inte ursprungsmålet, tror man, men på grund av brister i säkerhetssystemen så spred den sig dit. Vår kritiska infrastruktur måste ha en bättre backup-plan. Man kan inte vara helt beroende av en it-lösning, säger Simone Fischer-Hübner.

– MSB har också påpekat att man alltid ska kontanter hemma om det blir kris. Men då behövs förstås också att affärer kan ta emot kontanter fortsatt.

Även om attacker liknande helgens riktar sig mot stora företag är det viktigt att också privatpersoner tänker på att skydda sig, menar Simone Fischer-Hübner.

– Att inte öppna bifogade filer eller klicka på länkar från okända. Man ska vara försiktig och noggrann och se till att ha en bra hantering av lösenord och använda antivirusprogram och liknande produkter. Det är också bra att se till att spara viktig information, familjefoton och annat man är rädd om på en extern hårddisk.

Artikeltaggar

ITKarlstads universitetNyheterSimone Fischer-HübnerTeknik och vetenskapVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.