Hoppa till huvudinnehållet

Joanna, 33, om att leva med flera osynliga diagnoser: ”Kan vara en styrka”

Publicerad:
Reporter Annica Buvik
Annica Buvik
annica.buvik@vf.se
Joanna Halvardsson lever med flera diagnoser – bipolär typ 2 och psoriasisartropati samt tillståndet aspergers.
Joanna Halvardsson lever med flera diagnoser – bipolär typ 2 och psoriasisartropati samt tillståndet aspergers. Foto: HP Skoglund

Efter femton år av självskadebeteende och sitt nionde självmordsförsök fick Joanna Halvardsson till slut en diagnos – bipolär typ 2.

Hennes tatuering på vänster underarm döljer flera ärr av skärsår.

– Den har hjälpt mig mycket. Om jag vill skada mig själv nu räcker det att jag tittar på den så påminns jag om att det är slut med det nu.

Gustaf, 23, lever med osynliga sjukdomen narkolepsi: ”Det är en sorg”

Tatueringen skaffade hon 1,5 år efter att hon slutat med sitt skadebeteende, som var för drygt tre år sedan.

Hennes tatuering betyder väldigt mycket. ”Om jag vill skada mig själv nu räcker det att jag tittar på den så påminns jag om att det är slut med det nu”.
Hennes tatuering betyder väldigt mycket. ”Om jag vill skada mig själv nu räcker det att jag tittar på den så påminns jag om att det är slut med det nu”. Foto: HP Skoglund

Det står Baby för hennes katt som fick sitt namn efter rockbandet Backyard Babies. Hjärtat som är intatuerat står för familjen och siffrorna 77 för vännen och speedwayföraren Ludvig Lindgren som fick henne att sluta skada sig själv.

– Han lyckades med något psykiatrin aldrig gjort, han sade rätt saker vid rätt tidpunkt och fick mig att sluta. Han fick mig att inse att jag skadar inte bara mig själv – jag skadar även de jag älskar.

Lättad över diagnosen

Det finns olika typer av bipolär sjukdom, varav typ 1 är den vanligaste och som tidigare kallades för manodepressiv sjukdom. Joanna har typ 2 vilket innebär att hon har depressioner varvat med perioder av ökad energi och minskat sömnbehov, så kallade hypomani.

Efter flera år in och ut inom psykiatrin blev hon lättad när hon fick sin diagnos 2015.

– Det var jätteskönt, både för att förstå varför jag svänger hela tiden, varför jag gör så konstiga saker och varför jag är så arg hela tiden. Även för alla runt omkring, att de förstår att jag gör inte det här för att jävlas. Jag rår inte för det.

Katarina, 57, lever med osynliga sjukdomen endometrios: ”Smärtorna är olidliga”

Hon äter litium dagligen, som är den vanligaste behandlingen vid bipolär sjukdom, för att stabilisera humöret.

– Jag har ätit flera olika mediciner, men för två år sedan började jag äta litium. I dag ser jag mig som frisk eller så frisk man kan bli med en psykisk sjukdom. Den har också gett mig livet tillbaka, jag är en helt annan person än vad jag var för typ ett år sedan.

På vilket sätt då?

– Jag är lugnare och inte lika impulsiv. Jag tänker innan jag gör saker. Jag är inte lika svängig, säger hon och visar med händerna upp och ner hur hon har svängt tidigare.

”Jag är ett levande bevis på att en diagnos inte behöver vara ett hinder, det kan vara en styrka om man får rätt stöd och hjälp och man kan komma tillbaka”, säger Joanna.
”Jag är ett levande bevis på att en diagnos inte behöver vara ett hinder, det kan vara en styrka om man får rätt stöd och hjälp och man kan komma tillbaka”, säger Joanna. Foto: HP Skoglund

Vidare berättar Joanna att hon under de mest maniska perioderna ringt runt till hela kontaktboken på natten och inte kunnat förstå varför ingen svarar.

– Jag är heller inte lika arg. Tidigare var jag jättearg vilket också är en del av diagnosen. Det är väl det som är jobbigast. Man känner sig ju så jobbig när man är arg mot dem man tycker om hela tiden. Det är de som får ta mest skit.

”Utrota personer som mig”

Förutom den bipolära sjukdomen har hon även psoriasisartropati, en särskild form av psoriasisartrit. Inflammationerna sätter sig i muskel- och senfästen i stället för i lederna. Det finns även en koppling till psoriasis och sjukdomen går i skov. Hon står sedan flera år tillbaka på ett biologiskt läkemedel som tas i sprutform en gång i veckan.

När Joanna var sexton år konstaterades det även att hon har asperger.

– Ibland krockar de med varandra. Jag behöver struktur och planering samtidigt som jag blir väldigt impulsiv när jag har skov med bipolariteten.

Hon möts också av mycket fördomar. Framför allt tror många att alla som har en diagnos är likadana. En bekant skrev även när hon berättade om sin diagnos på sociala medier att hon inte kunde skaffa barn utan måste adoptera då det är ärftligt.

– Ska man börja utrota personer som mig och Mikael Persbrandt, Peter Jihde och Britney Spears. Det finns hur många som helst som har bipolär sjukdom som är jätteframgångsrik.

Hur kändes det?

– Jag blev mest arg. Jag sade emot så klart. Men man blir ganska van att höra sådana kommentarer. En annan skrev att bipolär sjukdom är en helvetes sjukdom. Det blir en helvetes sjukdom om jag tänker så, det är ju jag som bestämmer om det ska vara det eller inte.

Sjukdomen syns heller inte på utsidan.

– Ibland har jag lust att sätta en lapp på mig själv där det står att jag är psykiskt sjuk fast det gör jag nästan då jag lägger ut mitt liv på sociala medier. Nu när jag är mer öppen kan jag säga att i dag har jag en pissdag, det blir så himla mycket enklare. Folk kan inte se vad jag känner om jag inte säger något.

Det här glaspriset fick hon ta emot av prinsessan Sofia på en gala i Stockholm. Det är Samhalls Visa vägen-pris i kategorin ”Årets eldsjäl”.
Det här glaspriset fick hon ta emot av prinsessan Sofia på en gala i Stockholm. Det är Samhalls Visa vägen-pris i kategorin ”Årets eldsjäl”. Foto: HP Skoglund

Hennes skygga katt tittar fram och undrar vad som försiggår, efter lite kel försvinner hon in i sovrummet igen. Sedan vårt besök har Baby fått somna in.

Hade hon varit en hane skulle namnet blivit Dregen och Joanna kommer in på vad bandet Backyard Babies betytt för henne genom åren. Hur deras musik alltid spelades i hörlurarna under den jobbiga skoltiden.

Anders, 37, lever med den osynliga sjukdomen MS: ”Inget som slagit ner mig”

I vardagsrummet hänger flera bilder på henne och Dregen och i en liten tavelram i en glashylla sitter åtta plektrum, alla har hon fått av honom.

– Jag har haft tio plektrum, jag har gett bort två till ett kusinbarn som skulle lära sig spela gitarr och jag tyckte att då måste hon ju ha ett rockstjärne-plektrum.

Hon har sett bandet flera gånger och skriver ibland med Dregen.

– Han svarar på allt, även när jag skrivit när jag är manisk. Det tycker jag är jättefint.

Vill hjälpa andra

I dag föreläser hon om sitt liv för att hjälpa andra att slippa gå igenom mycket av det hon behövt göra. Hennes liv har kantats av bland annat mobbning och utanförskap.

– Jag har varit med om mycket som barn inte ska behöva gå igenom.

Joanna har även fått flera priser, bland annat fick hon 2018 Samhalls Visa vägen-pris i kategorin ”Årets eldsjäl”. Ett pris som delades ut av prinsessan Sofia på en gala i Stockholm.

– Jag är ett levande bevis på att en diagnos inte behöver vara ett hinder, det kan vara en styrka om man får rätt stöd och hjälp och man kan komma tillbaka. Jag kan inte göra något åt det jag varit med om men genom att berätta min historia så kan jag kanske hjälpa någon annan.

Artikeltaggar

MänskligtOsynliga sjukdomar

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.