Hoppa till huvudinnehållet

Planerad dammrivning oroar närboende

Publicerad:
Sikforsdammen utanför Gustavsberg som Fortum nu vill riva.
Sikforsdammen utanför Gustavsberg som Fortum nu vill riva. Foto: Ingegärd Tönnberg

Företaget Fortum vill riva Sikforsdammen i Gustavsbergs, då dammen inte längre fyller någon funktion för företaget.

Den planerade rivningen har dock väckt oro bland de hundratalet personerna som bor i närheten av den sjö som regleras av dammen.

– Oron handlar om just dammen, vad händer med vattennivån vid en utrivning? säger Tomas Pettersson (S), andre vice ordförande i kommunstyrelsen i Hagfors kommun.

I ett samrådsunderlag som skickats ut av Fortum framgår att företaget har för avsikt att riva Sikforsdammen. Denna ligger några kilometer nedströms från Gustavsfors och reglerar vattennivån i sjön Uppämten.

Tomas Pettersson menar att den bild Fortum gett av hur vattennivån i sjön kommer att påverkas av en dammrivning inte stämmer överens med med de erfarenheter de boende har av tidigare tömningar av sjön.

– Tittar man på underlaget från Fortum så ska det inte påverka nämnvärt. Men det är en hel del äldre som varit med när de tappat ur tidigare och då var det ingen sjö kvar, utan en liten älvfåra ungefär.

Han menar att en sådan kraftig minskning av vattennivån i dammen skulle ha en allt för stor påverkan på de boendes livskvalitet.

– De boende vill absolut ha kvar dammen, då det är den som gör att sjön ser ut som den gör. Den är grund men relativt stor. Det är många som bor runt den och mycket turister som använder sjön. Så det skulle påverka hela orten om sjön plötsligt blev en liten å.

Fortum, som har ansvar för driften av dammen, har förståelse för de boendes oro om en rivning skulle komma att ske.

– Vi förstår att det här får konsekvenser för de boende, inte minst på kort sikt, säger Jonas Morian, kommunikationsansvarig för vattenkraft på Fortum.

Enligt den bedömning Fortum själva gjort så kommer vattennivån i sjön att sänkas med ungefär 70 centimeter.

– Det är mycket, det ska man ha klart för sig. Och det får synbara konsekvenser och kan påverka hur bryggor ligger och liknande.

Önskar riva flera dammar

Den planerade rivningen av dammen är en del i ett större arbete, där Fortum inventerat sitt bestånd och kommit fram till att det finns ett stort antal mindre dammar som de önskar riva.

– Det har inget egenvärde för oss att driva dammar. Dammar är en absolut förutsättning för att driva vattenkraft, vi har väldigt många dammar och vi har bedömt att dessa 80 inte längre har betydelse för elproduktionen. Sikforsdammen är en av dessa.

Det finns ingen möjlighet för de boende att ta över driften?

– Det skulle teoretiskt vara möjligt, vi har platser där kommunen tagit över ansvaret och det har hänt vid enskilda tillfällen att föreningen bildats för att ta över. Men det är ett stort åtagande och ett väldigt långsiktigt sådant.

Senarelagt möte

Från början hade Fortum bjudit in de boende till ett digitalt möte gällande rivning av dammen i slutet av juni, på grund av coronapandemin. Men då detta innebär att en stor del av de boende inte skulle kunna delta vid mötet så senarelades detta. Då ett möte med de boende är ett krav för att inleda en dammrivning så har även denna senarelagts.

– Det fanns boende som inte hade eller inte kunde hantera tekniken. Eller att de inte hade uppkoppling. Detta har vi full förståelse för och kommer istället återkomma i höst med ett fysiskt möte när hälsosituationen passar bättre för ett sådant, säger Jonas Morian.

”Rivs dammen sänks sjön med 1,5 meter”Dammtvist definitivt avgjord: ”Nu blir det fest”Unik röding tvingar Fortum till ytterligare utredning

Artikeltaggar

MiljöNaturvårdNyheterVattenVattenkraft

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.