Hoppa till huvudinnehållet

Jordbruk: Återvinning skulle spara 21000 ton fosfatmalm om året

Publicerad:
Foto: Ragn-Sells

Totalt importeras 380 ton fosfor i form av mineralgödsel till Värmlands åkrar varje år, enligt Jordbruksverkets statistik.

Om återvunnen fosfor användas istället skulle jordbruket i Värmland spara 21 000 ton fosfatmalm om året.

– Om vi vill skapa ett hållbart samhälle måste vi börja återanvända råvaror vi redan har, framför allt sådana som kan ta slut, som fosfor. Riksdagen behöver lagstifta om ambitiösa krav på att fosforn i vårt avloppsslam måste återvinnas, säger Anna Lundbom, marknadschef på Ragn-Sells innovationsbolag EasyMining, i ett pressutskick.

Fosfor

Grundämnet fosfor, med den kemiska beteckningen P, ingår i mineralgödsel och är nödvändigt för jordbrukets matproduktion. Både Sverige och EU är beroende av import, främst från Marocko (Västsahara), Kina och Ryssland. Fosfor kommer i dag från fosfatmalm som bryts i gruvor.

För att jordbruket ska kunna producera tillräckligt mycket mat är näringsämnet fosfor avgörande. Men ett hinder för återvinning är att EU:s regler stoppar användning av återvunnen fosfor från avfall i foder och gödningsmedel, oberoende av fosforns kvalitet.

Reglerna lever kvar trots att EU pekat ut fosfor som en råvara vi inte klarar oss utan och riskerar att få brist på. EU-kommissionens jord till bord-strategi innebär också att 25 procent av EU:s jordbruk ska vara ekologiskt 2030, vilket ökar behovet av att kunna använda återvunnen fosfor.

– Andra EU-länder, som Tyskland, har redan infört tuffa krav på återvinning av fosforn i avloppsslam. Sverige måste följa efter så att vi förvandlar dagens reningsverk till resursverk som producerar viktiga råvaror på ett cirkulärt sätt. Samtidigt kan modern precisionsgödsling leda till att vi sprider mindre fosfor på åkermark, säger Anna Lundbom.

Artikeltaggar

EUJordbrukMiljöVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.