”Löfvens trick för att behålla makt” och moderata mutor – nu svänger det vilt!

Ledare
PUBLICERAD:
”Kolla här vad ni får om ni röstar med oss”, lockade Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson vid en pressträff på onsdagen.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Kristerssons chanser att bli statsminister förtvinar ytterligare. Den rebelliska centerpartisten från Västerbotten, Helena Lindahl, meddelar att hon inte tänker bryta partilinjen för att rösta för en moderat statsminister och samtidigt säkrar Socialdemokraterna upp sina mandat.

Aftonbladet kallade det ett ”trick för att behålla makten” att jordbruksminister Jennie Nilsson lämnar statsrådsposten för att bli vanlig riksdagsledamot igen inför kommande statsministeromröstningarna.

Wow, vilket ”trick” att se till att de 100 riksdagsmandat som Socialdemokraterna har i riksdagen verkligen kan användas i en omröstning om partiledarens politiska framtid!

Skärmdump Aftonbladet, 30 juni

Jennie Nilssons ersättare i riksdagen har på grund av sjukdom inte deltagit i riksdagsarbetet hela detta år och nu tar Nilsson tillbaka sin plats för att se till att rösten kan användas. Återigen, inte mycket till trick.

Kring centerpartisten Helena Lindahl har det dock stormat rejält både innan och efter att hon meddelat att hon tänker följa partilinjen framför sin egen övertygelse att Centerpartiet hör bäst hemma bland borgerligheten.

Centerpartisten Helena Lindahl gick från att vara hjälte till skurk bland högerföreträdare och -sympatisörer när hon meddelade att hon tänkte rösta efter partilinjen.
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Innan beskedet var hon en hjälte bland företrädare och sympatisörer till höger. Efter bara en ”polikerbroiler” som satte den egna politiska karriären och arvodet framför Sveriges bästa.

Opinionsbildaren Alice Teodorescu Måwe menade exempelvis att hon minsann hyste mer respekt för människor ”som står på sig, även då det kostar”.

Omsorgen om människor som ”står på sig, även då det kostar” lär dock vara avsevärt mindre för en del ledamöter inom Liberalerna som rimligen dras med viss ångest över att behöva rösta på en moderat statsminister som kräver aktivt stöd av SD.

Det är helt enkelt ett så tröttsamt argument som verkligen bara används när det handlar om att försvara någons rätt att göra som just DU vill men aldrig när det går emot dina intressen.

Moderata riksdagsrebellen Hanif Bali passade på twitter på att erbjuda Lindahl sitt ”personliga och min följarskaras stöd i kampanj och fundraising för ditt omval” om hon röstade för en borgerlig regering i ett tweet och i ett annat ställde den retoriska frågan ”Hur mycket tror du att Sons of Bali kan få ihop för ett tack till regeringsskifte?”, där han också framhåller att en annan insamling han gjort fick ihop ”två miljoner på en helg”.

Skärmdump Twitter, 29 juni. Moderata riksdagsledamoten Hanif Bali ”skämtar” om att ge C-ledamoten kompensation för hennes röst på Kristersson som statsminister.

Inläggen raderades snabbt och Bali och hans sympatisörer menar att det var ett uppenbart skämt som hans kritiker vantolkat.

Man ska väl inte dra för stora växlar på det men är det inte lite för enkelt att som företrädare för landets högsta beslutande församling slänga ur sig precis vad som helst och, beroende på hur det landar och på reaktionerna, sen bestämma om det var ett skämt eller inte?

Det moderata partiet var i och för sig lika tydliga de med att Centern kan få finfin Centermärkt landsbygdspolitik om man kommer över till högerblocket igen.

På onsdagen lovade Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson på en pressträff ett stort landsbygdspaket med förslag som är ”rent centerpartistiska” om de bara får rösterna.

Men för C handlar det om att inte släppa fram SD till maktpositioner. Ville Svantesson lova något sånt hade saken redan varit klar.

Ja jösses. Den här utdragna maktkampen avslöjar mångas mindre fördelaktiga sidor.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.