Kinsey uttagen till OS: "Inte självklart"

Friidrott
PUBLICERAD:
Erika Kinsey med sin OS-tatuering från Rio 2016 under friidrotts-EM i Berlin 2018. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Erika Kinsey funderade över att avsluta friidrottskarriären före de coronaframskjutna olympiska sommarspelen i Tokyo.
Men i Sveriges olympiska kommittés (SOK) avslutande trupputtagning inför spelen som inleds om tre veckor fanns den 33-åriga höjdhoppsveteranen med – tack vare ett två år gammalt hopp.
– Det var inte självklart, men hennes utvecklingskurva har varit positiv, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

I mars förra året blev det klart att OS i Tokyo skjuts fram med ett år på grund av coronapandemin. Erika Kinsey, som klarade OS-kvalgränsen 1,96 för två år sedan, tvekade på om hennes elitkarriär i friidrott skulle pågå fram tills sommaren 2021.

– Jag är ändå 32 nu och ska vi starta familj är det som dags nu om vi ska kunna. Det är lite stress, sade hon till SVT då.

Men Kinsey valde att fortsätta ett år till – med sikte på Tokyo.

15 månader senare togs 33-åringen, som rev ut sig i kvalet i Rio för fem år sedan, ut som ett av de sista namnen i Sveriges olympiska kommittés (SOK) trupp på minst 129 aktiva som reser till Japan

Fastän hon bara tagit 1,92 i höjd i år.

Hyllar Maja Nilsson

– Det var inte självklart eftersom det var ett tag sedan, men den utvecklingskurva hon har haft den här säsongen är positiv. Hon har visat tidigare på en del mästerskap att hon kan så därför tar vi ut henne. Det är inte för lång och trogen tjänst, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo och fortsätter:

– Sedan var det väldigt roligt att Maja (Nilsson, 21) kunde ta den höjd (1,96) hon gjorde i går så det är en annan som har en kanske ännu brantare utvecklingskurva.

TT: Tror du att det är bra för henne att Erika är med?

– Ja, det tror jag, säger Reinebo.

Enligt verksamhetschefen har båda höjdhopparna chans på medalj.

Fler OS-uttagna?

– I höjdhopp, ja, i alla hoppgrenar, är den totala nivån inte som den var för tre fyra år sedan. Den är lägre. Därför står sig 1,94 och 1,96 väldigt, väldigt bra. Det kan vara så att man kan vinna på den höjden, säger han, men påpekar vidare:

– Nu har ingen av dessa direkta medaljförhoppningar, men de skulle kunna vara i toppen. Det är ganska öppet.

OS-truppen kan komma att kompletteras med ytterligare fyra fem namn om redan inkvalade aktiva från andra länder lämnar återbud, enligt SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

David Hjorter/TT

Magnus Wilsson/TT

Fakta: Sveriges OS-trupp till Tokyo

Fakta: Sveriges OS-trupp till Tokyo

Badminton: Felix Burestedt, herrsingel.

Bordtennis: Linda Bergström, damsingel, Christina Källberg, damsingel, Mattias Falck, herrsingel och lag, Anton Källberg herrsingel och lag, Kristian Karlsson, lag och Jon Persson, reserv lag.

Boxning: Agnes Alexiusson, 60 kg, Adam Chartoi, 75 kg.

Brottning: Sofia Mattsson, 53 kg, Henna Johansson, 62 kg, Alex Kessidis, 77 kg.

Cykel: Emilia Fahlin, landsväg, Jenny Rissveds, mountainbike.

Judo: Anna Bernholm, 70 kg, Tommy Macias, 73 kg, Robin Pacek, 81 kg, Marcus Nyman, 90 kg.

Fotboll: Lag damer (Hedvig Lindahl, Jennifer Falk, Hanna Glas, Magdalena Eriksson, Amanda Ilestedt, Jonna Andersson, Nathalie Björn, Emma Kullberg, Caroline Seger, Kosovare Asllani, Hanna Bennison, Filippa Angeldahl, Fridolina Rolfö, Lina Hurtig, Sofia Jakobsson, Stina Blackstenius, Olivia Schough, Madelen Janogy).

Friidrott: Andreas Kramer, 800 m, Kalle Berglund, 1 500 m, Simon Sundström, 3 000 m, Emil Blomberg, 3 000 m hinder, Vidar Johansson, 3 000 m hinder, Simon Pettersson, diskus, Daniel Ståhl, diskus, Fanny Roos, kula, Wictor Peterson, kula, Thobias Montler, längd, Khaddi Sagnia, längd, Erika Kinsey, höjd, Maja Nilsson, höjd, Carolina Wikström, maraton, Kim Amb, spjut, Armand Duplantis, stavhopp, Angelica Bengtsson, stavhopp, Meraf Bahta, 10 000 m, Sarah Lahti, 10 000 m.

Golf: Alex Norén, Henrik Norlander, Anna Nordqvist, Madelen Sagström.

Gymnastik: Jonna Adlerteg, artistisk, David Rumbutis, artistisk.

Gång: Perseus Karlström, 20 km.

Handboll: Lag damer (Johanna Bundsen, Jessica Ryde, Elin Hansson, Linn Blohm, Anna Lagerquist, Mathilda Lundström, Nathalie Hagman, Jamina Roberts, Isabelle Andersson, Kristin Thorleifsdóttir, Carin Strömberg, Melissa Petrén, Emma Lindqvist, Jenny Carlson), lag herrar (Andreas Palicka, Mikael Aggefors, Hampus Wanne, Lucas Pellas, Max Darj, Fredric Pettersson, Niclas Ekberg, Daniel Pettersson, Jonathan Carlsbogård, Oskar Sunnefeldt, Felix Claar, Jim Gottfridsson, Albin Lagergren, Lukas Sandell).

Kanot: Linnea Stensils, K-1 500 m, Petter Menning K-1 200 m, Erik Holmer, kanotslalom.

Ridsport: Lag dressyr (Patrik Kittel, Therese Nilshagen, Juliette Ramel och Antonia Ramel), Lag fälttävlan (Louise Romeike/Cato, Ludwig Svennerstål/Balham Mist, Therese Viklund/Viscera samt reserv Sara Algotsson Ostholt/Chicuelo), Lag hoppning (Malin Baryard-Johnsson, Henrik von Eckermann, Peder Fredricson, Rolf-Göran Bengtsson).

Rodd: Lovisa Claesson, singelsculler.

Simhopp: Emma Gullstrand, 3-meterssvikt.

Simning: Sarah Sjöström, flera distanser, Erik Persson, 200 m bröst, Louise Hansson, 100 m fjäril, Sophie Hansson, 100 m bröst, Emelie Fast, 100 m bröst, Michelle Coleman, 50 m fritt, Robin Hanson, 200 m fritt, Sara Junevik, 4x100 m, Björn Seeliger, 50 m fritt.

Skateboard: Oskar Rozenberg Hallberg, park.

Skyttesport: Stefan Nilsson, skeet.

Segling: Anton Dahlberg och Fredrik Bergström, 470, Olivia Bergström och Lovisa Karlsson, 470, Max Salminen, finnjolle, Emil Järudd och Cecilia Jonsson, Nacra 17, Jesper Stålheim, laser och Josefin Olsson, laser radial.

Tennis: Rebecca Peterson, damsingel.

Tyngdlyftning: Patricia Strenius, 76 kg.