”Jag avgår om den regering jag leder inte får igenom en budget”

Ledare
PUBLICERAD:
Stefan Löfven (S) anländer till pressträffen i första kammarsalen efter tisdagens talmansrunda.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Stefan Löfven tänker inte bli omvald till statsminister under vilka förutsättningar som helst.

Han tänker inte regera med högerpartiernas budget. Det var Stefan Löfvens besked till Andreas Norlén när han var den första partiledaren att träffa talmannen inför sonderingarna om ny statsminister.

Han är beredd att axla ansvaret igen, men inte under vilka förutsättningar som helst. En uppgörelse om budgeten, menar Löfven, behöver dock inte vara på plats redan nu så länge alla är införstådda med villkoren.

Det är en markering kanske främst till Vänsterpartiet eftersom man röstar om statsminister innan man röstar om budget, ett ”Ni har avsatt mig en gång. Om ni vill att jag ska komma tillbaka så låt mig berätta under vilka villkor det kan ske".

Det som händer nu är en svår balansgång för Socialdemokraterna. Att hålla Sverigedemokraterna borta från reellt politiskt inflytande är en hederssak för socialdemokratin. Låt högern avfärda det som att S ”sätter makten först” för all del. Det gör i så fall även de som på riktigt planerar att regera med aktivt stöd av rasister.

Men hur försvarar man den inställningen bäst långsiktigt? Fram till nästa val går det säkert eftersom vi fortfarande har mandaten från valet 2018. Men gör de svåra politiska kompromisserna att väljarna överger Socialdemokraterna står vi om ett år inför en hel mandatperiod av sverigedemokratisk regeringspolitik. Kanske till och med sverigedemokrater i regeringen.

Är det bättre att överväga att ge upp regeringsmakten ett år i förhoppning om att kunna vinna den "på riktigt" nästa år och då för fyra år? Ett år kan ge både S och MP utrymme att växa utan oket av tunga kompromisser.

Men det är verkligen inte riskfritt.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.