Hoppa till huvudinnehållet

Sjukvårdslager redo att ge stöd

Publicerad:
– Vi är många som har jobbat hårt sedan i september när vi fick uppdraget. Lagret är inte helt färdigt än, säger Björn Johansson, tillförordnad enhetschef på MSB.
– Vi är många som har jobbat hårt sedan i september när vi fick uppdraget. Lagret är inte helt färdigt än, säger Björn Johansson, tillförordnad enhetschef på MSB. Foto: Mats Zetterberg

Sjukvårdlagret som Sverige, genom MSB, fått uppdrag att ansvara för böjar fyllas med materiel som ska lagerhållas. Därmed kan det användas inom den europeiska beredskapen.

– Vi är många som har jobbat hårt sedan i september när vi fick uppdraget. Lagret är inte helt färdigt än. Det ska förhoppningsvis vara det efter semestern, säger Björn Johansson, tillförordnad enhetschef för centrallagret i Kristinehamn på MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

MSB fick i uppdrag av EU att lagerhålla medicinteknisk utrustning och personlig skyddsutrustning, som ventilatorer, andningsmasker och skyddsrockar. I början av juni rullade de första lastbilarna in och allt eftersom månaden gått har totalt ett 40-tal leveranser anlänt. Ännu mer materiel fylls på efterhand under sommaren. Den materiel som anlänt kan därmed användas vid stora kriser när EU-ländernas egna resurser inte täcker behoven.

Om ett land behöver stöd, vänder de sig till Emergecny Responce Coordination Centre, ERCC, som koordinerar EU-medlemsländernas förfrågningar om hjälp. ERCC bestämmer sedan vilket lager som ska aktiveras. Om det är Sveriges lager som ska användas är det sedan MSB:s uppgift i Kristinehamn att och skicka utrustningen till det land som behöver det.

Nya sjukvårdslagret: EU-ministern på digital rundturFler glädjebesked: Europeiskt sjukvårdslager byggs i Kristinehamn

Artikeltaggar

Kristinehamns kommunPresterudVård och omsorg

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.