Välkommen till ett nytt politiskt helvete

Ledare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Centerpartiets partiledare Annie Lööf (C) skruvar till regeringskrisen ytterligare lite mer med sitt senaste utspel.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Centern backade från kravet på fri hyressättning, fortsatte mucka bråk med Vänsterpartiet och beseglade Stefan Löfvens öde. Allt på en onsdag eftermiddag.

Hur skulle det pågående chickenracet mellan Vänsterpartiet och Centerpartiet lösas?

V skulle så klart aldrig backa från motståndet om fri hyressättning i nyproduktion – medan Centerpartiet och Annie Lööf omöjligen kunde låta Vänsterpartiet gå segrande ur striden och visa sig ha mer makt än dem över regeringspolitiken.

Ingenting sedan i fredags har indikerat kompromissvilja hos endera partier, trots att bådas partiledare använt just det ordet för att beskriva sig själva i varenda pressträff sedan dess.

Många har de senaste dagarna föreslagit den uppenbart ”självklara” lösningen: att Centerpartiet backar och går med på att plocka bort punkt 44 i januariavtalet resten av mandatperioden.

Men varför skulle de göra det, har i alla fall den här ledarsidan undrat. Vad vore vinsten för Centern att agera så? Slippa extraval? Nej, ett sånt var de väl inte så rädda för. Det skulle kosta mer att uppfattas ge sig mot V, trodde undertecknad.

Centerpartiets vice partiordförande Anders W Johansson avfärdade så sent som på tisdagen alla möjligheter att samarbeta med Vänsterpartiet när det gäller en budget. Man har inte släppt snacket om att Vänsterpartiet är ett ”ytterkantsparti” precis som SD, som måste hållas borta från inflytande.

Även när lokala medier ringt runt till centerpartistiska riksdagsledamöterna över landet säger de detsamma. Absolut inte V och absolut inte efter den senaste veckan.

Många har hoppats att regeringskrisen på något sätt skulle leda till att regeringen och samarbetspartierna L och C skulle släppa in Vänsterpartiet i regeringsförhandlingar. Nu verkar det i stället sluta med att L lämnar samarbetet och V och partiledaren Nooshi Dadgostar står längre ut i kylan än tidigare.
Foto: Nils Petter Nilsson / TT

Så vad gör Centern i stället? Slopar kravet på fri hyressättning – genom att framhålla att det var de forna allianskollegorna som svek sina egna politiska övertygelser när de röstade för att fälla statsministern i måndags – och sen kräva att Löfven kompenserar henne med fler liberala reformer i ett uppdaterat januariavtal och att han även fortsättningsvis håller Dadgostar och Vänsterpartiet utanför regeringsförhandlingar.

Nej, väldigt lite i hela det här politiska spelet har väl egentligen handlat så mycket om hyressättning. Men det var ju skönt att ha knuffat just den frågan en bit in i framtiden i alla fall. Men vad kostar det?

Frågan nu är vilka knutar som verkligen knutits upp och vilka nya som tillkommit. Närmandet som många de senaste dagarna velat se, där Vänsterpartiet skulle kunna släppas in till förhandlingar med regeringspartierna tillsammans med Centerpartiet, verkar som sagt helt uteslutet.

Att Centern väntade ända till onsdagen med att ”lätta upp” sina krav för att lösa regeringskrisen betyder ju också att partiet de facto lika gärna kunde ha tryckt grönt för att avsätta Löfven i måndags. Den alternativa lösningen Lööf lägger fram nu kunde kanske i fredags, lördags, söndags eller till och med tidigt på måndagsmorgonen ha övertygat Liberalerna att stanna kvar vid januariavtalet.

Nu har Liberalerna däremot redan bytt lag. De kommer att rösta för en borgerlig statsminister om möjligheten att göra det uppstår – annars tänker de rösta för en borgerlig budget.

Så den som för ett ögonblick kände ”åh men skönt att det löste sig” när beskedet om att Lööf ”backat” på onsdagseftermiddagen kan återgå till deppigheten igen.

Stefan Löfven kan fortfarande gå vinnande ur en talmansrunda och fortsätta som statsminister. Men han skulle i så fall tvingas regera med en borgerlig budget fram till valet. Utan antingen Liberalernas och Vänsterpartiets stöd för en rödgrön budget med Centerinslag kan en sån nämligen inte vinna.

Om du tyckte det politiska spelet var invecklat redan tidigare – välkommen till ett helt nytt politiskt helvete.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.