Nu tänker V hjälpa SD fälla en socialdemokratisk statsminister

Ledare
PUBLICERAD:
Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar (V) vill fälla statsminister Stefan Löfven på måndag genom att rösta på Sverigedemokraternas missförtroendeyrkande.
Foto: Henrik Montgomery/TT
På måndag får vi se om Vänsterpartiet verkligen tänker rösta på SD:s misstroendeförslag för att störta en socialdemokratisk statsminister och öppna dörren för en möjlig högerregering där SD får ett mycket starkt inflytande.

Vänsterpartiets tidsfrist gick ut på torsdagsförmiddagen. Nu skulle Löfven backa från förslaget (som alltså ännu inte är ett förslag utan bara en utredning som nu är ute på remiss) om att släppa hyressättningen fri vid nyproduktion av hyresrätter.

Skulle ”fri hyressättning” sedan bli verklighet är det, som precis alla fattar, bara är ett första steg mot att införa marknadshyror i hela hyresbeståndet vilket betyder kraftigt höjda hyror jämfört med i dag i populära stadsdelar.

Det är inte politik Socialdemokraterna gillar. Löfven sa det själv vid en pressträff på torsdagseftermiddagen.

Statsminister Stefan Löfven (S) hotas av en misstroendeomröstning i riksdagen på måndag.
Foto: Janerik Henriksson/TT

Men att gå med på utredningen var en del av januariavtalet som, oavsett vad man tycker om det, har varit den enda förutsättningen att få till en rödgrön regering de senaste åren och den enda förutsättningen att med den få igenom rätt mycket S-politik som annars aldrig genomförts. Vänsterpartiet menar att allt bra i budgetarna som lagts beror på dem, tagit kredd för förslag som socialdemokrater lyft och beslutat om på kongresser för många år sedan.

Det står V fritt att hävda att det är tack vare dem en del bra grejer genomförts under innevarande mandatperiod – om de samtidigt medger att ingenting av det hänt om Löfven inte säkrat ett samarbete med C och L.

Men visst, det är Löfvens och Socialdemokraternas januariavtal som de gått in i för att säkra ett regeringsunderlag. Det är inte Vänsterpartiets.

Vänsterpartiet är inte redo för en kompromiss med annat än att Löfven redan innan det finns ett förslag punktera hela utredningen. Så i torsdags gällde det: Backa eller få ett misstroende mot sig.

Det tuffa ställningstagandet har lett till friskt jubel bland vänsteranhängare i sociala medier. Löfven, menar dessa, behandlar V som en dörrmatta trots att Vänsterpartiet redan när de släppte fram Löfven som statsminister ”lovade” försöka fälla honom om han lade fram förslag om att införa marknadshyror eller försämra arbetsrätten.

Att misstroendet partiet nu överväger förutsätter stöd av inte bara Moderaterna och Kristdemokraterna utan också Sverigedemokraterna var inget man bekymrat sig så mycket över den senaste veckan.

Strategin har varit tydlig: Löfven skulle röstas ner, tvingas avgå men efter en ny talmansrunda få en ny chans att bilda regering. Men då räknar Nooshi Dadgostar och V att han dumpat förslaget om marknadshyror.

Men återigen, det finns inget förslag att dumpa och att genomföra en utredning är fortfarande en del av den uppgörelse regeringen har med Centern och Liberalerna. Varför skulle de annars låta regeringen fortsätta genomdriva vänsterpolitik?

Dessutom var Dadgostar kanske lite för het på gröten med att hota med misstroende när man inte ens hade tillräckligt med mandat för det. ”Varför skulle Åkessons gäng rösta på Vänsterns misstroendeförslag? Då lägger de mer troligt ett eget”, skrev ledarsidan häromdagen.

Sverigedemokraternas gruppledare Henrik Vinge begärde på torsdagsmorgonen en omröstning om en misstroendeförklaring mot statsminister Stefan Löfven.
Foto: Henrik Montgomery/TT

Och inte helt överraskande var det precis det som skedde. Redan innan Vänsterpartiets deadline gått ut presenterade SD sitt misstroendeyrkande.

Nu borde läget ha blivit ett annat. Tänker nu verkligen V på måndag rösta på ett sverigedemokratisk misstroendeförslag för att störta en socialdemokratisk statsminister? Tänker de inte bara legitimera rasistpartiet man så demonstrativt inte velat ta i med tång tidigare och dessutom öppna dörren för en möjlig högerregering där SD får ett mycket starkt inflytande?

”Har Vänsterpartiet startat ett chicken race de inte kan avsluta?” undrade ledarsidan i tisdags. Det verkar just nu inte bättre.

Riksdagens alla ledamöter har nu, efter mer än ett år av beslutsfattande på distans, kallats mangrant till riksdagen på måndag. Det kan sluta med extra val i september.

Vänsterpartiet spände musklerna, men den enda vinnaren är Sverigedemokraterna.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.