Hur mycket hot och hat tål det här samhället?

Ledare
PUBLICERAD:
Marcus Berg missade att göra mål i måndagkvällens EM-match mellan Sverige och Spanien - och har fått utstå både hat och rena hot i sociala medier. Det är en verklighet även för många lokalpolitiker och kommunala tjänstemän.
Foto: Pierre Philippe Marcou
Det låter som en alldeles utmärkt idé att under en timslång kurs lära kommunpolitiker och kommunala tjänstemän grunderna för hur de ska tänka och agera när de utsätts för hat och hot av medborgare. Så klart att just Sverigedemokraterna har ett problem med det.

Så klart att Karlstads kommuns utbildningssatsning för att stötta politiker och tjänstemän när de utsätts för regelrätta hot i sitt arbete ifrågasätts av sverigedemokrater. Det är nästan komiskt förutsägbart att de ska vilja försvara folk som inte kan visa normalt hyfs i den politiska debatten.

Kursens väldigt grundläggande uppmaningar som ”Säg ifrån och sätt gränser. Polisanmäl hat och hot”, ”Undvik heta frågor inför en helg. Publicera inte sådant som kan väcka starka känslor på en fredagseftermiddag” och ”Ge dig inte in i diskussioner med nättroll som vill provocera” väcker ont blod i SD:s gruppledare i Karlstad, Kjell Örnberg.

Kjell Örnberg, Sverigedemokraternas gruppledare i Karlstad
Foto: Olov Öström

– Även den som är lite otrevlig har rätt att uttrycka sin åsikt och bli hörd, säger han till VF och undrar tanken är att ” ”tysta personer som är kritiska” och ”tysta den politiska debatten”? Han tycker också att uppmaningen att polisanmäla hot känns suspekt.

”Vem är det då som bedömer vad som är hat och vad som är hot?”

Ja, gör man en polisanmälan när man är osäker på var gränsen går gör ju polisen det, inte sant?

Örnberg ställde även frågorna i en interpellation till kommunstyrelsens ordförande Per-Samuel Nisser (M) på tisdagen om kursen - som alltså började hållas för tre år sedan men tydligen först nu väckt reaktioner hos SD lokalt – handlar om att utbilda ”kommunanställda och politiker i hur man duckar besvärliga frågor och kritik från invånarna”?

Av detta vet vi att Örnberg nog får det mesta av sina nyheter ifrån rassetidningen Samnytt, en nättidning för ”Sverigevänner” som låtsas vara en vanlig nyhetstidning men som praktiskt taget bara skriver politiskt färgade opinionstexter utifrån etablerade mediers nyhetsrapportering.

Poängen är att det ska elda upp läsarna som har ett helt fritt kommentarsfält att spy ut hat i. Som tack vill ”tidningen” att läsarna ska swisha in ett ekonomiskt stöd.

Samnytt har så klart hittat artikeln om Karlstadskursen i Dagens samhälle, som uppmärksammade den häromveckan, och har skrivit ett eget färgglatt och fantasifullt referat.

Det är uppenbarligen det som gjort Örnberg uppmärksam på vad som pågått helt öppet i hans egen kommun i flera år… Frågorna i interpellationen utgår nämligen helt ifrån Samnytts vantolkande beskrivning.

Lite genant kan tyckas att gruppledaren för ett parti i fullmäktige att inte ha bättre koll.

Sen är det kanske svårt för alla att riktigt greppa vad drev och hatstormar betyder om man själv inte rör sig i sociala medier och aldrig själv utsatts.

Ja, då är tajmingen rätt bra för nu fylls tidningarna av beskrivningar om hur landslagsspelaren Marcus Berg blev måltavla för grova attacker, hån och rena dödshot efter att ha missat att göra mål i måndagskvällens EM-match mot Spanien.

Det enda som gjort stormen värre hade varit om Berg varit kvinna – eller kanske haft Alexander Isaks mörkare hudfärg.

För den groteska nivån på ”debatten”, om man nu kan kalla den för det, som man nu genom fotbollen sätter ljuset på är en verklighet som politiker, journalister och många andra har som vardag.

Var kvinna och uttryck en åsikt, sparka en boll snett, uppmärksamma en nyhetshändelse, kommentera ett politisk beslut och sätt med det en måltavla på ryggen. Hundratals notiser på Facebook, Twitter och Instagram. ”Jävla sopa”. ”Du borde ta livet av dig”.

Hur länge kan det tillåtas fortsätta innan alla röster tystats? DET däremot är ett hot mot demokratin.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.