Hoppa till huvudinnehållet

Försvarsmakten besökte tre platser för ett regemente

Publicerad:
– Vi har blivit klokare, säger Johan Svensson och Maria Bredberg Pettersson efter deras besök.
– Vi har blivit klokare, säger Johan Svensson och Maria Bredberg Pettersson efter deras besök. Foto: HP Skoglund

Försvarsmaktens produktionschef generallöjtnant Johan Svensson och Fortifikationsverkets generaldirektör Maria Bredberg Pettersson var under onsdagen i Kristinehamn för att bekanta sig med de tre möjliga platser där det nya regementet kan placeras.

– Vi har tittat på Harberget, södra delen av det tidigare övningsområdet och Presterud, där Artilleriregementet tidigare låg. Det är många parametrar att titta på och vi har blivit klokare av vad vi har fått se det på riktig, säger Johan Svensson.

Förordar inget

Varken han eller Maria Bredberg Pettersson kommenterar vilket alternativ de förordar. Det blir i ett senare skede när utredningen är klar.

– Vi har blivit bra bemötta och väl informerade av kommunen och fastighetsägare. Det var mitt första besök i Kristinehamn, säger Maria Bredberg Pettersson.

Det enda de vågar lova är att det blir en återetablering av regementet i Kristinehamn.

– Det är för tidigt att se var det kommer att hamna, hur det kommer att se ut och när det kommer att var klart. Senast 2025 är rimligt när det borde vara klart, säger Johan Svensson.

Jobbar lokalt

Sven Antonsson håller i rekryteringen åt P4 i Skövde. Han bor i Kristinehamn och jobbar även lokalt med etableringen där.

– Jag har bistått med det lokala perspektivet i utredningen. Vi har också börjat utbilda en grupp i Skövde. Tanken är att de sedan ska bli officerare i Kristinehamn, säger han.

Kommunen var också med på försvarsmaktens besök. De var nöjda efteråt.

– Det var inte mycket vi sa, men de lyssnade. För oss spelar det ingen roll var regementet hamnar, så länge det blir i Kristinehamn, säger Marie Oudin, kommunalråd (M).

– Det var spännande och värdefullt att följa med på besöket. Då fick vi se hur brett de måste tänka innan de tar ett beslut, säger kommundirektör Martin Willén.

Merx visade

Även Merx fastigheter, som äger Presterud, var representerade på besöket.

– Vi visade runt i våra lokaler. Regementet får gärna komma tillbaka till oss. Vi har en plan för om det sker. lnnan dess behövs ett beslut, säger Mikel Hallberg på Merx.

Riksdagen beslutade i december förra året att det blir en återetablering av regementen i Kristinehamn, Falun och Sollefteå, inklusive Östersund. Exakt plats och avgör Försvarets Fortifikationsverk.

Politiskt beslut

Det var i september som regeringen och samarbetspartierna Centerpartiet och Liberalerna kom överens om att lägga 27 miljarder kronor på försvaret de närmaste fem åren. Försvarsmakten lämnade officiellt Presterudsområdet den 31 augusti 2005. Från 2021 till och med 2025 ska verksamheten, som omfattar två till tre utbildningskompanier, skalas upp för att bli fullt utbyggd under perioden 2026 till 2030. I beslutet ingår även Villingsbergs skjutfält i Karlskoga.

Försvarsdepartementet uppskattar att det för Kristinehamn innebär att det tillförs 75 till 120 militära befattningar samt 50 till 80 civila befattningar. Sammanlagt upp till 200 befattningar.

Kommundirektör Martin Willén och Marie Oudin, kommunalråd (M) var nöjda med besöket.
Kommundirektör Martin Willén och Marie Oudin, kommunalråd (M) var nöjda med besöket. Foto: HP Skoglund
– Jag har bistått med det lokala perspektivet i utredningen, säger Sven Antonsson.
– Jag har bistått med det lokala perspektivet i utredningen, säger Sven Antonsson. Foto: HP Skoglund
Tre platser pekas ut för regementet

Artikeltaggar

ArbeteJärnvägsparkenKristinehamns kommunPresterud

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.