Försvunnen pojke anträffad avliden

Brott & blåljus | Pojken och HVB-hemmet
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Pojken fördes livlös iväg med ambulanshelikopter under förmiddagen.
Foto: Peter Bäcker
Den unga pojke som försvann tidigt under morgonen har anträffats avliden. Polisen utreder dödsfallet som vållande till annans död.
I nuläget har man ingen skäligen misstänkt.

Den sexåriga pojken försvann från Prästgården tidigt på tisdagsmorgonen. Enda spåret efter honom var en blöja som låg slängd vid stadshuset i Hagfors.

– Han tycker om bilar och drar sig gärna till bilar så man får gärna vara extra uppmärksamma vid parkeringsplatser och så, berättade Birgitta Bergh, platschef på HVB-hemmet Platea, under morgonen och tillade att pojken saknade tal.

Polis och räddningstjänsten inledde snabbt ett stort pådrag, dels med hundpatruller och båt, dels med drönare. Fokus låg på ett vattendrag en dryg kilometer bort från Platea, då de initiala uppgifterna sade att pojken hade gått dit till fots.

– Det har börjat komma in lite vittnesuppgifter som vi undersöker och jobbar med närsök, berättade Diana Qudhaib, polisens presstalesperson region Bergslagen vid 09-tiden.

Sjukvårdspersonal på väg till strandkanten för att hjälpa räddningstjänsten i räddningsarbetet.
Foto: Peter Bäcker

Drygt tre timmar efter försvinnandet, vid 10-tiden, anträffades dock pojken livlös och man inledde omgående hjärt- och lungräddning.

– Räddningstjänsten påträffade honom vid strandkanten.

Pojken fördes sedan iväg till Centralsjukhuset i Karlstad via ambulanshelikopter.

Finns det vittnen till händelsen?

– Det har jag ingen kännedom om.

Vid klockan 13.20 kom beskedet om att pojken hade avlidit: ”Polisen kommer nu utreda omständigheterna kring pojkens försvinnande. Vi utreder ärendet som ett dödsfall med rubriceringen vållande till annans död. Det finns ingen skäligen misstänkt”.

– Det handlar om ett barn som inte kan rå om sig själv, det blir en ganska naturlig rubricering då. Vi behöver utreda omständigheterna kring försvinnandet.

Pojken dödförklarades på sjukhuset och anhöriga har underrättats om dödsfallet.

– Oerhört tragiskt och fruktansvärt för alla parter, framför allt för de närmast anhöriga är det en tragedi, säger kommunalrådet i Hagfors, Jens Fischer (OR).

Foto: Peter Bäcker

Platsen där pojken hittades livlös ligger intill Älvstranden bildningscentrum. Med anledning av att räddningspådraget befann sig så pass nära verksamheten, med fritids och lovskola, har ledningen gått ut med information i sina kanaler om vad som hänt.

– Det är dels för att lugna, men också för att uppmana den som upplevt det här som obehagligt att ta kontakt med sin chef. Personalen har också fört samtal med barnen om det och det kommer att gå ut, eller har redan gått ut, information till vårdnadshavare, säger Jenny Dahlin, skolchef i Hagfors kommun.

Maria Persson, socialchef i kommunen, berättar att de ännu inte bedömt det som aktuellt att aktivera något krisstöd riktat till allmänheten.

– Fast det är såklart många i samhället som har följt den här tragiska händelsen, säger hon.

Humana som äger Platea kommer däremot att erbjudas stöd från kommunen om det behövs.

– Och det också rutin att de yrkeskategorier som berörs vid sådana här händelser erbjuds uppföljningssamtal. I det här läget tänker jag främst på räddningspersonalen.

Humana vill inte kommentera vad som har hänt i detalj än.

– Vi har startat en utredning för att se vad som har hänt, om vad som kan ha gått fel och vad vi eventuellt måste rätta till om vi har missat något, säger Humanas pressansvarige Patrik Silverudd till TT.

Han säger att personalen på boendet är förtvivlade och att om det behövs extra resurser och stöd kommer det att finnas på plats.

– Våra tankar går naturligtvis till föräldrarna och personalen som arbetar på plats, det är oerhört tungt för alla.

Foto: Peter Bäcker
Foto: Peter Bäcker
Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.