Hur ego har du mage att vara i sommar?

Ledare | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Ta erbjudandet om att vaccinera sig och ta båda doser, hälsar smittskyddsläkare Ingemar Hallén värmlänningarna. Mot den nya, smittsammare deltavarianten av smitta ger inte bara en dos tillräckligt skydd.
Foto: Gustaf MŒnsson/SvD/TT
Ett chockbesked. Det går nog inte att beskriva det på annat sätt. Nej, man kan väl inte säga att Värmland seglat sig ostört igenom coronapandemin, men det har alltid ändå varit många resor värre i andra regioner – och i vaccinracet har man ständigt legat i det absoluta toppskiktet. Men nu ligger man plötsligt i ett nytt toppskikt, smittspridning.

Bara i Norrbotten är det värre just nu. Där tendensen i resten av landet är tydlig nedgång vänder det uppåt i Värmland.

Och som sur grädde på moset ser man ökade fall av deltavarianten, en indisk mutation man befarar är mer smittsam än andra virusvarianter – och där vaccinationsskyddet efter en dos ”är något lägre”. Två doser vaccin, försäkrar man dock ger ett gott skydd.

Har ni någonsin behövt en bättre motivation till att inte rata den andra dosen när det är dags så kom den nu. I många andra regioner har man börjat slå larm om avbokade andradoser när folk som fått en dos tycker den andra dosen passar dåligt med sommarplanerna.

Ja, det är kanske mitt i semestern du längtat efter. Ja, du hade kanske planerat att resa bort nu, utomlands till och med, när möjligheten plötsligen ges. Nej, det är inte kul att behöva avbryta en vistelse i sommarstugan långt borta för att resa fram och tillbaka hem för en andra dos vaccin.

Alla fattar att det nånstans är lite surt att när man väntat så här länge på vaccin så kommer det precis när man vill kunna tänka på något annat i några veckor.

Det är fortfarande du som bestämmer. Men när nu regionen gjort sitt är det rimligen dags för dig att göra ditt. Allt beror på hur mycket egoist du har mage att vara i sommar.

I flera regioner slår man larm om avbokningar till dos två av vaccinet. Folk med en dos i kroppen vill inte planera om semestern.
Foto: Erik Mårtensson/TT

På Region Värmland lät det häromdagen som att vissa länsbor kanske redan tagit ut segern över coronan i förväg och börjat fuska med rekommendationerna och att detta påverkade att länet nu går in i hårdare lokala rekommendationer.

Kanske är det så. Klart är i alla fall att de nya rekommendationerna lägger sig nu som en blöt filt över sommarlovets första veckor och för första gången på riktigt riktar in sig på barn och ungdomar.

Ansträngningarna att hålla förskolor och skolor öppna så långt det bara varit möjligt under pandemin har varit avgörande för inte bara lärandet utan än mer för ungas psykiska och fysiska välmående. Ju mindre barn, desto viktigare med normalitet.

- Skolorna ska vara det sista vi stänger och det första vi öppnar, sa utbildningsminister Anna Ekström (S) inför coronapandemins tredje våg i vintras och bannade från utbildningsdepartementet regioner som började mumla om hur det möjligen ändå var läge att övergå till distansundervisning även i grundskolan.

Barnidrotten har även den fredats från inskränkningar och Folkhälsomyndigheten menar att fördelarna vida överväger nackdelarna.

Barn- och ungdomsidrotten har likt skolan fredats under hela pandemin, nu riktar de lokala rekommendationerna i Värmland in sig på just detta.
Foto: Ørn E. Borgen

Om samma barn nu utestängs från sommarlovsaktiviteter som fotbolls- eller friidrottskolor finns risken att den tidigare ansträngningen för många går förlorad.

Finns det ens en nettovinst att hitta i ekvationen, frågar man sig efter att ha sett kommentaren i VF från IF Götas Johan Engberg om vad rekommendationerna innebär för den friidrottsskola som skulle öppna nästa vecka:

- 100 ungdomar per vecka i tre veckor. Det är ganska många ungdomar och barn som kommer behöva barnomsorg om vi inte kan ta emot dem till veckan.

Ja, det var ju det också. Utöver den förlorade fysiska aktiviteten.

Vad gör exempelvis Karlstad med alla friska ungar som myndigheter och politiker för bara några dagar sedan prioriterade skulle få vara i skolan men nu inte bör vara med på planerade sommarlovsaktiviteter?

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.