Arvika vågar se ljust på framtiden

Ledare
PUBLICERAD:
Drömmar om bostadsbyggen och kulturhus i Arvikas översiktsplan.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Framtidstro och hopp är inte bara förunnat några. Arvika tänker bli en bättre kommun att leva i – oavsett hur många som kommer att bo där. Det är en sund inställning.

Förra veckan kommenterade ledarsidan Region Värmlands befolkningsprognos, i dagarna kom SCB:s. Även i den krymper Värmlands befolkning. De värmländska vidderna blir lite tommare fram till 2040.

En kommun som bland många andra bedöms krympa är länets näst största, Arvika. 1700 personer färre om 19 år än i dag uppskattar SCB. 25900 idag – 24 300 då.

Och ändå planerar kommunen för nybyggen i sin översiktsplan man precis inlett arbetet med? Drömmer om ett kulturhus eller kanske en idrottsarena?

Ja, det är väl en för jäkla tur det så man inte går ner sig i domedagsprofetior som blickar bakåt för att gissa framåt.

För även om flera Värmlandskommuner som redan haft stor utflyttning eller bedöms få det i framtiden, inte kan dras med stora outhyrda bostadsbestånd betyder inte det att det inte samtidigt finns en efterfrågan på nybyggen.

När migrationsvågen upphört och ingen längre vill betala för alla gamla och slitna hyreslägenheter är det faktiskt helt rimligt att riva, inte minst för att slippa riskera social dumpning från kommunerna runt huvudstaden. Men lika rimligt att öppna för att bygga nytt.

Kanske är det lite äldre husägare med utflugna barn som vill byta villan mot lägenhet. Ja, då frigörs en ledig villa för en ung familj. Kanske är det yngre som i nybygget ser ett alternativ som gör att de vill bo kvar.

Våga och vinn.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.