Hoppa till huvudinnehållet

63-åring häktas för mord: ”Yrkandena medges”

Publicerad:
Mannen som misstänks för mordet i Väse häktades under torsdagsförmiddagen.
Mannen som misstänks för mordet i Väse häktades under torsdagsförmiddagen. Foto: HP Skoglund

Mannen misstänks ha haft ihjäl sin 68-åriga granne, mitt på ljusa dagen i Väse.

På torsdagsmorgonen beslutade tingsrätten att häkta mannen för mord.

– Yrkandena medges, säger 63-åringens försvarsadvokat Thomas Martinson.

Kvinnan satt under tisdagen och solade tillsammans med ett par av sina nära vänner, tillika grannar, i trädgården vid deras bostäder. De drack kaffe, någon tände en cigarett och småpratade.

Plötsligt misstänks en 63-årig man ha gått till attack med ett vasst tillhygge, med den 68-åriga kvinnan i sikte. Enligt uppgifter till VF ska ett avslag på sin överklagan i Svea hovrätt vara orsaken till raseriutbrottet.

– Efter att han hade läst brevet gick han in, tog en kniv och gick mot XX som satt därborta. Skrek ”fan, vad har du gjort?!” och så högg han. Folk måste få veta vad som har hänt här, berättade grannen Benjamin Barzanji under onsdagen.

Här förs den misstänkte in i tingsrätten.
Här förs den misstänkte in i tingsrätten. Foto: HP Skoglund

Kvinnan avled på platsen och mannen stod kvar, inväntade polisen.

– Han bara stod, väntade, gjorde ingenting. Ambulansen kunde inte heller åka fram till XX förrän polisen hade kommit. De vågade inte, sade en man på cykel kort efter händelsen.

Förhören med 63-åringen dröjde på grund av krångel med önskad försvarare, men vid 19-tiden på kvällen kunde så åklagaren Barbro Brännlund hålla ett inledande förhör.

På torsdagsmorgonen begärdes 63-åringen häktad för mord.

Enligt häktningsframställan som lämnades in till Värmlands tingsrätt på morgonen ska mordet ha ägt rum vid 11.52, nästan en kvart efter att första larmet inkom till polisen i tisdags.

Mannen greps enligt handlingarna bara en minut efteråt, klockan 11.53.

Tidig förhandling

Häktningsförhandlingen i tingsrätten blev kort. Mannen fördes in till salen i de sedvanliga gröna kläderna från häktet, drog handen genom håret och tittade sedan stint på vice chefsåklagaren Cecilia Aronsson som hade hoppat in tillfälligt för Brännlund.

Hon yrkade på att 63-åringen skulle häktas på sannolika skäl misstänkt för mord varvid mannens försvarsadvokat Thomas Martinson svarade kort:

– Yrkandena medges.

Rätten krånglade inte heller utan häktade den misstänkte på fyra veckor.

– Han medgav häktningen så vi höll inget förhör med honom. Men hans inställning är fortfarande att han kan varken förneka eller erkänna gärningen, säger Cecilia Aronsson och fortsätter.

– Det är ett stort utredningsarbete nu med vittnesförhör och även teknisk utredning så klart. I nuläget vill vi inte gå in på detaljer. Polisen har fått fyra veckors utredningstid till att börja med.

Vet ni någonting om motiv i nuläget?

– Vi tittar på det och hoppas få fram uppgifter om eventuellt motiv via vittnen och sådant.

Stjärnadvokaten Thomas Martinson fanns med på länk från Attunda tingsrätt under torsdagen. Arkivbild.
Stjärnadvokaten Thomas Martinson fanns med på länk från Attunda tingsrätt under torsdagen. Arkivbild. Foto: Pontus Lundahl/TT

Thomas Martinson berättar att hans klient medger att han har varit på brottsplatsen vid den aktuella tidpunkten.

– Jag medgav häktningsyrkandena med anledning av den bakgrund som finns i ärendet. Så får den vidare utredningen möjligtvis svara på de frågetecken om varför en sådan här händelse sker under de omständigheter som inträffar. Det kommer klarna så småningom när man i lugn och ro tittar på hur det ser ut, säger han.

Förmodligen kommer 63-åringen även att genomgå en paragraf 7-undersökning, där hans psykiska tillstånd ska utredas.

– Jag tror inte han mår så bra nu.

Åtal ska vara väckt senast 8 juli, men utredningen kommer förmodligen ta mer tid än så med tanke på de långa väntetiderna på Nationellt forensiskt centrum, NFC.

Foto: Peter Bäcker

Artikeltaggar

Brott & blåljusVäseVäsemordet

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.