Hoppa till huvudinnehållet

IT-stöd till äldre ska prövas rättsligt – kan vara olagligt

Publicerad:
Är fixarservice till äldre inom digital teknik en kommunal uppgift? Det undrar en privatperson som överklagat ett politiskt beslut till förvaltningsrätten.
Är fixarservice till äldre inom digital teknik en kommunal uppgift? Det undrar en privatperson som överklagat ett politiskt beslut till förvaltningsrätten. Foto: Henrik Montgomery/TT

Bryter Karlstads kommun mot lagen när de erbjuder fixarservice inom digital teknik för äldre?

Det undrar en kommuninvånare som anmält saken till förvaltningsrätten.

Det var i augusti 2020 som kommunfullmäktige efter votering (18-15) ställde sig bakom en politisk motion om fixarservice till äldre. Redan då höjdes det röster om hjälp med digital teknik var förenligt med lagstiftningen.

Nu vill en privatperson att förvaltningsrätten upphäver kommunfullmäktiges beslut. Enligt motionen skulle fixarservicen bidra till att bryta äldres isolering och ge möjligheter till digital uppkoppling.

Enligt kommunallagen får en kommun tillhandahålla servicetjänster åt personer som fyllt 68 år. Det gäller ”tjänster som är avsedda att förebygga skador, olycksfall eller ohälsa och som inte utgör personlig omvårdnad.”

Privatpersonen skriver att installera datorer och program samt koppla samman tekniska enheter inte kan anses förebygga skador, olycksfall eller ohälsa.

”Det är inte heller troligt att IT-support skulle ha någon inverkan framtida vård- och omsorgsbehov som kan antas uppstå om servicetjänsten inte tillhandahålls”.

Verksamheten torde därför falla utanför den kommunala kompetensen och saknar stöd i kommunallagen. Privatpersonen skriver andra kommuner tillhandahåller liknande IT-service till äldre, men att det inte prövats rättsligt.

Förvaltningsrätten konstaterar att överklagan behöver kompletteras för att rätten ska göra en laglighetsprövning.

Artikeltaggar

Brott & blåljusITKarlstadPolitikSamhälle

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.