Också radikaler måste orka se dagens verklighet

Ledare
PUBLICERAD:
Aftonbladets kulturredaktör Karin Pettersson vill riva upp januariavtalet.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Jag blir lika förvånad varje gång förment radikala människor säger att Januariavtalet måste sägas upp. Senast såg jag i SVT:s Aktuellt förra veckan kulturredaktören på Aftonbladet Karin Pettersson presentera tanken.

Socialdemokraterna bör, det är hennes tes, lämna Januariavtalet och regeringsmakten eftersom man under detta avtal med Centern inte kan utveckla sin egen politik i riktning ökad jämlikhet, samtidigt som man hindras att ta kamp mot växande klassklyftor.

Någonting - oklart vad - har fått henne att ändra åsikt till det avtal hon när det slöts, såg som nödvändigt för att hålla Sverigedemokraterna borta från makten.

Varför det blivit mindre viktigt nu när SD inbjuds till makt och inflytande av både Moderaterna, Kristdemokraterna och i varje fall delar av Liberalerna, kan hon inte förklara.

Så vad händer då om Löfven frivilligt avhänder sig makten för att kunna säga nej till Centerns alla mer eller mindre extremliberala förslag och propagera för en radikal politik? Resultatet blir i alla fall inte en radikalare vänsterpolitik.

Det borde vara fullt möjligt att få väljarna att förstå att Socialdemokraterna även i dag gör det som är möjligt att göra utifrån valresultatet.

Det borde vara fullt möjligt att få väljarna att förstå att Socialdemokraterna även i dag gör det som är möjligt att göra utifrån valresultatet. När partierna till höger har nära 60 procent av rösterna så är det inte möjligt att föra en vänsterinriktad politik fullt ut.

Om Löfven säger nej till Lööf, leder det till mindre eller mer högerpolitik?
Foto: Claudio Bresciani/TT

Däremot är det, och det är det hoppfulla med dagens riksdag, möjligt att föra en politik som håller nyfascistiska SD borta från inflytande. Fast det sker nu, när Liberalerna bytt sida, med ett enda mandats övervikt. Det är dessutom ett mandat som gick över från SD till C när poströsterna räknats.

Att frivilligt avstå från regeringsmakten och de möjligheter som faktiskt finns att få in spår av reformer i rätt riktning, vore ett klassiskt misstag. För vi vet att den rena högerregering med stöd av tokhögern som är alternativet till regeringen Löfven, kommer att dra politiken till höger på ett sätt som vi inte vill se.

Den kloka politiken är i stället att föra fram och gå till val på vad Socialdemokraterna vill göra.

Partiledare Löfven bör samtidigt självklart göra sitt allra bästa för att inte riva broar till Centerpartiet som vi numera gärna utnämner till den anständiga delen av borgerligheten.

Partiledare Löfven bör samtidigt självklart göra sitt allra bästa för att inte riva broar till Centerpartiet som vi numera gärna utnämner till den anständiga delen av borgerligheten.

Ja, bäst vore nog om fler sossar kunde hålla kritiken mot Centern på en nivå där sakpolitiska skillnader ventileras utan att man för den skull tar heder och ära av varandra.

Vi ska vara rädda om Januariavtalet trots att det innehåller delar som vi ogillar. Samtidigt ska vi fortsätta att propagera för vänsterpolitik, och vi ska förstås arbeta för den dag när vi slipper gå fram tillsammans med de borgerliga.

Om den dagen kommer så gäller likafullt att hålla tokhögern stången och föra den politik som går att föra givet det parlamentariska läget på kort och lång sikt. Också radikaler måste orka se dagens verklighet.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.