Krönika: Konsten att övertyga en sverigedemokrat

Krönikor
PUBLICERAD:
När inte människor svarar på vare sig logik eller fakta får man kanske ta till psykologiska metoder, menar Cecilia af Jochnick.
Foto: Peter Bäcker
Värmland blir öde – och det är Sverigedemokraternas fel! Här ett bidrag till hur vi kan ändra deras åsikter så att vi blir fler och inte färre.

Ni läste det nyss här i VF – befolkningsökningen avstannar och det är mest beroende på minskad invandring ifrån andra länder. Nu ska det i ärlighetens namn sägas att vi också ser svaga tendenser till ökad inflyttning från övriga landet och det antas att det är pandemin som har effekten att distansarbetet utvecklats.

Men vi behöver också folk som jobbar på plats. T ex skriker krogarna personal nu när restriktionerna släpper eftersom alltför många anställda inom restaurangbranschen gav upp och skolade om sig.

Bristerna inom äldreomsorgen borde också medföra att det storsatsas på vård- och omsorg, smartare system, bättre utbildningar och mer människovänliga rutiner. Lite överraskande är det dessutom att poliserna i Frankrike anser att deras arbete blivit mycket farligare för att de styrande misslyckats med att lösa de sociala problemen. Det behövs bättre skolor, bättre integration, mindre diskriminering på grund av etnicitet…

Om SD inte hade larmat så löjligt om faran med alla som inte gör precis som vi ”hederliga svenskar” så skulle invandringen inte strypts så extremt efter 2015. Och kanske hade vi också haft kvar en hel del ensamkommande som nu fått permanent uppehållstillstånd i Frankrike som därför kan skörda frukterna av att vi kostat på utbildning i fem år (en hederlig skattebetalare kan bli galen för mindre!)

Utifrån alla överväldigande fakta blir jag allt rödare politiskt vilket jag tycker är logiskt men tydligen lutar många andra istället åt att rösta på moderater eller sverigedemokrater i nästa val. Eftersom man uppenbarligen inte påverkar folk med logik och fakta så undrar jag vad som faktiskt kan få andra att ändra åsikt – och jag hittar en översikt över psykologiska teorier som är intressanta:

T.ex. ”Snubbelteorin”– om man låter människor bedöma quizdeltagare där några tappar pennan eller snubblar på väg in till quizen medan andra inte gör det – bedöms de som gör misstag som trevligare än de som inte gör det. Vi känner oss inte hotade av snubblare… charmant vetskap för en klantskalle som jag, hädanefter ska jag välta vattenglas över varje sverigedemokrat jag försöker övertyga.

Teori nummer två är ”motvallseffekten” välkänd för alla som haft treåringar i huset, dessvärre hänger den med hela livet även om vi lär oss att dölja den. Vi gillar inte att andra talar om för oss vad vi ska tycka eller göra, då kanske jag skulle tala MOT ökad invandring. Njä, men jag kanske ska låta bli att tala om för andra vad de ska tycka och hitta andra vägar för min argumentation. Med roliga exempel!

”Motvilja att bli av med något” är teorin som förklarar varför det är så framgångsrikt att erbjuda 30 gratisdagar som inledning av ett abonnemang. När vi väl börjat använda en tjänst tycker vi det är betydligt surare att bli av med den än om vi aldrig haft den. Enkelt att använda genom att jag kopplar fler människor till en förbättrad vardag. Ett annat tänkvärt exempel på den här effekten:

A. Jag ger dig en hundralapp, sen flippar jag en krona och blir det klave tar jag tillbaka hundralappen.

Eller B så kastar jag krona och klave och blir det krona får du en hundralapp. Får människor välja alternativ väljer de B fast chansen är lika i båda exemplen.

Psykologiskt beteende nummer fyra = vi söker alltid samband och mönster i det som händer, livet i kaos är skrämmande eftersom det är svårt att ha framförhållning. Överdriven tilltro till mönster skapar konspirationsteorier som att coviden är ett påfund av Bill Gates som vill vaccinera oss med mikrochips. Själv tror jag stenhårt på att om jag tar med mig ett paraply blir det inte regn.

Den här teorin används destruktivt för att skrämma – man kopplar allt som gått fel till för många invandrare, samtidigt är den självklart enkel att använda, om jag kan mina fakta kan jag ju hela tiden peka på de positiva sambanden mellan invandring, jämställdhet, humanism, demokrati etc., men hur jag använder teorin för att desarmera fake news och skrämselpolitik… svårknäckt!

Teori fem är festlig ”den kognitiva dissonansen” Den innebär att du kan se dig själv som moraliskt högstående samtidigt som du knycker med dig toapapper från jobbet eller regelmässigt kör över hastighetsgränsen. Man kan säga att din högra hand bortförklarar vad din vänstra gör. Jag har sedan länge ödmjukt accepterat att jag inte är så fin människa som jag borde vara, men tack vare snubbelteorin förstår jag nu att det egentligen gör mig mera älskvärd OCH det gör det dessutom lättare för mig att acceptera att andra är annorlunda (ja, utom sverigedemokrater då…)

Den sista teorin är kanske den mest användbara – strävan efter anpassning. Här finns ett ganska känt försök där människor ska jämföra längden på linjer – så länge de är ensamma bedömer de dem ganska korrekt men om de sätts i grupper där övriga gör knasiga bedömningar – anpassar de sig och bedömer också ”fel”.

Låt er roas av ovanstående och fundera på om teorierna kan hjälpa er i samhällsutvecklingen. Själv har jag nu lite mer än ett år på mig att överbevisa min omgivning att värmlänningar är jäkligt bra på att bygga ett människovänligt och utvecklande samhälle och att det är politik som bygger på den övertygelsen som ska röstas fram i nästa val.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.