Hoppa till huvudinnehållet

Gott läge på bärfronten – men branschen är hotad

Publicerad:
Sylve Björkman flaggade redan i februari för hur de nya skattereglerna skulle slå mot bärbranschen. Fyra månader senare har inget hänt.
Sylve Björkman flaggade redan i februari för hur de nya skattereglerna skulle slå mot bärbranschen. Fyra månader senare har inget hänt. Foto: Daniel Olausson

Efter en trasslig och in i det längsta osäker fjolårsvår får Sylve Björkman de bärplockare han behöver den här sommaren.

– Det som har varit kämpigt är det här med vaccinationen, säger vd:n för Ransäter invest.

Efter struliga fjolåret – här är bärindustrins nya utmaning

Det var i elfte timmen, men trots pandemin fick Sylve Björkman till sist thailändska bärplockare till de värmländska skogarna förra året. De var något färre än normalt, men med tanke på den fina bärsommaren snittade de ändå 6 100 kilo plockade bär per person och bringade in en rekordskörd.

Riktigt så dramatisk har inte förberedelserna varit inför den här sommaren. I juli anländer 1 150 thailändare för att under tolv dagar rensa skogarna på blåbär, och förhållandena ser lovande ut.

– Man vet ju inte, men det enda jag kan säga är att blåbärsblommen ser bra ut, men hur det kommer bli i slutändan beror ju på sommaren också, säger Sylve Björkman som erkänner att det funnits frågetecken kring vaccinationen.

– Nu verkar det ändå vara klart att personalen och plockarna kommer bli vaccinerade i Thailand, det känns tryggt och som en befrielse att de löser den biten. För det har varit oroligt, tillgängligheten på vaccin i Thailand har varit bekymmersam.

Icke-svar på frågan

Den här sommaren må se bra ut, men de orosmoln kring de nya skattereglerna som vi rapporterade om i slutet på februari har inte skingrats. Tvärtom har Skatteverkets svar på frågan snarare rört till det ännu mer, anser Sylve Björkman.

– Vi fick ett muntligt svar för någon vecka sedan och ett skriftligt igår där de säger att eftersom frågan är så komplex så får vi inget svar. Det är tacken, det, säger Sylve Björkman som väntat länge på att få klarhet.

Olika beskattning

Lagändringen innebär i korthet att bärplockning numer beskattas på olika sätt i Sverige jämfört med de konkurrerande länderna, vilket Sylve Björkman ser som förödande i möjligheten att tävla på lika villkor.

Efter att ha varit ett reducerat antal förra året är det mer normalt runt 1 100 thailändare som kommer för att plocka bär den här sommaren.
Efter att ha varit ett reducerat antal förra året är det mer normalt runt 1 100 thailändare som kommer för att plocka bär den här sommaren. Foto: Fredrik Karlsson/TT

Nu vänder man sig istället till Skatterättsnämnden som enligt Sylve Björkman är skyldig att bringa klarhet i bärbranschens funderingar, men det brukar ta upp till ett halvår.

– Man vet aldrig, men det enda man vet till nästan hundra procent är att svaret från Skatterättsnämnden är juridiskt bindande, men det tar sin tid, säger han.

Artikeltaggar

bärplockareMunkforsNäringslivRansäters Invest ABSkatteverketSylve BjörkmanThailand

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.