Spelet om marknadshyror är en pinsam socialdemokratisk fars

Ledare
PUBLICERAD:
Morgan Johansson (S) kommenterade på fredagen utredningen Fri hyressättning vid nyproduktion av bostäder. En utredning som kom till som en eftergift till Centern i januariavtalet.
Foto: Lars Schröder/TT
Socialdemokraterna springer före och inför marknadshyror så att högern inte ska göra det ”på riktigt”! Har ni hört ett så dumt argument?

Letar man på Socialdemokraternas egen hemsida efter partiets inställning till marknadshyror, med anledning av utredningen om ”fri hyressättning” som regeringen emottog på fredagsförmiddagen och nu ska ut på remissrunda, hittar man ingenting.

Toppar sossarnas sajt gör ett ytterst sossigt budskap om att klyftorna i Sverige ökar och att partiet tittat på varför och jobbat fram en underlagsrapport för att minska klyftorna.

Vi kan väl säga så här: I den rapporten finns inget avsnitt som försvarar marknadshyror. För såna minskar inte några klyftor i Sverige. Tvärtom.

”En skitidé”, säger exempelvis partiets eget ungdomsförbund SSU.

Det vet förstås Socialdemokraterna också. Annars hade de inte gömt frågan på hemsidan. Men det gör det också helt bisarrt när Morgan Johansson, socialdemokratiskt statsråd, stå på en presskonferens för att försvara en utredning som punkt för punkt går ett särintresses - fastighetsägarnas - ärenden.

– Det förekommer ganska mycket kampanjer och agitation om att de som i dag är hyresgäster kommer påverkas och få kraftigt höjda hyror, men det är falskt, hävdade Johansson.

Att förslaget, som bland annat Hyresgästföreningen varnat, i förlängningen kommer att leda till kraftigt höjda hyror för alla, menar han är en lögn.

Socialdemokraterna kommer, enligt ministern, ”lägga fram egna förslag för att stärka hyresgästernas ställning. Detta kommer att bli en förhandlingsfråga”. Med tanke på eftergifterna S gjort till C och L i förhandlingar är frågan om nån lugnas av det?

Utredningsförslagen som nu lagts på bordet innebär dessutom att hyreshöjningarna i nyproduktionen regleras i avtal istället för i förhandlingar. Så sidsteppas hyresgästernas starkaste förkämpe Hyresgästföreningen – vilket är hela poängen.

Men det är ändå inte utredningen och fastighetsägarnas girighet hyresgästerna ska vara rädda för förklarar sedan Johansson, utan Vänsterpartiet.

- Om Vänsterpartiet avsätter den här regeringen och istället sätter in en högerregering, då kan jag garantera att det blir marknadshyror på riktigt.

Utredningen om fri hyressättning handlar om att knuffa ut Hyresgästföreningen från hyresförhandlingar.
Foto: Helena Landstedt/TT

Men detta förslag ÄR redan marknadshyror på riktigt. Morgan Johansson och Socialdemokraterna springer glatt FÖRE högern för att öppna dörren för marknadshyror som bara fastighetsägare och en liten klick politiker vill ha. Undersökningar har visat att stödet för marknadshyror bland väljarna är lågt. 70 procent säger absolut nej.

Ja, nu ska man väl inte sätta för höga förhoppningar på Sverigedemokraterna men idag säger partiet nej till marknadshyror. Den hypotetiska högerregering som Johansson garanterar ska ”införa marknadshyror på riktigt” har alltså ingen majoritet att göra det med.

Och detta nyliberala projekt, Centerns hjärtefråga, har Socialdemokraterna alltså tänkt baxa in i en valrörelse? Det kan ju bara sluta på ett sätt. I katastrof.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.