Hoppa till huvudinnehållet

”Dunder- och brakkalas" i Gropa i augusti

Publicerad:
Emelie Hebbe och Ole Aleksander Bang återses som Anna och Erik i augustiuppsättningen ”Värmlänningarna – tillsammans genom tiden".
Emelie Hebbe och Ole Aleksander Bang återses som Anna och Erik i augustiuppsättningen ”Värmlänningarna – tillsammans genom tiden". Foto: Peter Bäcker

Midsommarpremiären i Gropa fick ställas in i år igen, men "Värmlänningarna"-regissören Olof Wretling gav inte upp för det.

Nu bjuder han, hembygdsföreningen i Ransäter och Wermland Opera in till augustifestligheter i dagarna tre.

Föreningen firar 100 år: "Vi är bra på att överleva"Inget ”Värmlänningarna” vid midsommar – men överraskning utlovasWretling spelar in SVT-film i Karlstad i sommar: ”Taggade till tänderna”

Att behöva ställa in folklustspelet "Värmlänningarna" just i år var givetvis extra smärtsamt för hembygdsföreningen i Ransäter, som 100-årsjubilerar. Men den senaste tidens lättade restriktioner möjliggör nu en annan satsning i Gropa, där flera samarbetspartners är inblandade.

– Vi kan äntligen hälsa vår kära publik välkomna till ett dunder- och brakkalas, säger Olof Wretling, som regisserar uppsättningen "Värmlänningarna – tillsammans genom tiden".

Olof Wretling.
Olof Wretling. Foto: Tommy Andersson

Uppsättningen, där Wermland Operas orkester involveras under ledning av Emil Eliasson, beskrivs som "ett konstnärligt möte mellan olika uttryck". Under föreställningen ska den hundra år gamla stumfilmsversionen av "Värmlänningarna" rullas på en filmduk i Gropa, och sångare och solister interagerar sedan framför duken. Operaorkestern spelar originalmusiken till "Värmlänningarna", arrangerad av Pär Jorsäter.

Erik och Anna spelas även i år av Ole Aleksander Bang och Emelie Hebbe.

– Vi har förberett oss i flera månader för det här kalaset med förhoppningen att restriktionerna skulle lättas. Nu när det är ett faktum så fylls jag av energi och pepp, säger Olof Wretling.

Föreställningen spelas den 13, 14 och 15 augusti och biljetter släpps i slutet av juni.

Artikeltaggar

Nöje/KulturOlof WretlingRansäterRansäters hembygdsförening

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.