Sökes: Astronaut

Krönikor
PUBLICERAD:
Nu har vi chansen. Den europeiska rymdorganisationen (ESA) söker astronauter och eftersom det är första gången på tretton år och något som hänt endast tre gånger sedan 1978 får vi slipa till cv:t.

Det är SVT som rapporterar att Europa spänner musklerna för att försöka hänga med i utvecklingen, och ett led är alltså att anställa fler astronauter. Christer Fuglesang, förste svensk i rymden, tipsar om att man ska ha en antingen teknisk eller naturvetenskaplig grund, vara psykiskt och framför allt medicinskt frisk.

Med mina fyra år på tekniska programmet på Älvstrandsgymnasiet och otaliga somrar på järnverket vet jag både hur man kör en travers och startar en svarv, jag vet också vad en kvark är, att man inte ska titta på solen med en kikare och hur långt man hinner på ett ljusår. Så där anser jag mig nog vara i hamn.

Psykiskt frisk... får en ta med sina antidepressiva till Månen så bör det också gå bra och förutom en del obskyra allergier skulle jag nog bedöma mig själv som medicinskt hemma.

Så vi slänger väl iväg en ansökan? Tänkte jag, tills Christer Fuglesang fortsatte att man helst bör ha gjort något mer, som ha flygcertifikat eller klättrat i berg. Jag har dykt i Skivtjärn, åkt badring efter motorbåt och varvat flera Donkey Kong-spel.

Nja, jag kanske ska vänta lite med att säga upp mig.

Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.