Replik: ”Inget nyhetsvärde” att SD har svårt att fylla tomma mandat

Debatt
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Kommunfullmäktige i Sunne.Runar Filper (SD).
Foto: Daniel Olausson
Att på ledarplats uppmärksamma avhopp inom Sverigedemokraterna handlar bara om amatörmässig journalistik, skriver SD:s distriktsordförande i Värmland, Runar Filper, om ledartexterna Bortslängda röster på SD och SD i Värmland ger glatt bort sina platser till både högern och extremhögern

Värmländsk media lider av nyhetstorka. Att SD hade öppna listor i valet 2018 kan inte ha något som helst nyhetsvärde. Om detta har rapporterats varje år sedan valet 2018. Det är journalistik på låg nivå som inte åstadkommit annat än att presentera gammal skåpmat år efter år efter år.

När SD:s företrädare valdes in i Forshaga kommunfullmäktige2018, hade vi nio valbara kandidater på valsedeln. Vi fick in några till tack vare vår öppna lista. Så undvek vi omedelbara tomma stolar. Att sedan vänster- och högerextremister eller socialdemokrater kan utnyttja detta genom att organisera in sina anhängare är så klart inte önskvärt, men en risk som öppnas upp, när man som vi, vill undvika tomma stolar från början. Efter valet 2014 fick vi genom en öppen lista in en ledamot som direkt anslöt sig till Socialdemokraterna.

Valresultatet från 2018 är detsamma nu tre år efteråt. Amatörmässig journalistik försöker lura läsarna med att det här är ett återkommande problem år efter år. Situationen är densamma nu som då och ingenting vi som parti kan styra över förrän valet 2022.

Att SD i Årjäng "skänkt" bort platser till annat parti som beskrivs kan tyckas vara ett misslyckande på det lokala planet. Men eftersom vi som parti är noggranna med att föra fram godkända kandidater, var situationen som sådan att vi i nuläget inte hade egna intresserade kandidater för nämndarbete.

Partiet månar dessutom om att etablera relationer med främst M och KD för att på sikt skapa förutsättningar för samarbete. Det viktigaste är att motverka den socialliberala destruktiva politiken för landet och Årjäng. Det kan vi göra bäst genom samarbete och ibland behöver man vara pragmatiskt. Partiet har en kort bana jämfört med andra partier, men vi jobbar strävsamt med ett engagemang bland våra förtroendevalda för att förändra politiken på riktigt

Vi arbetar långsiktigt med medlemsvård för att öka förutsättningarna med att ständigt ha kandidater till olika förtroendeposter. Som parti driver vi våra egna sakfrågor utan att ge avkall på vår egen politik. Det borde med all önskvärd tydlighet ha uppmärksammats av länsmedia, men man rapporterar hellre återkommande repriser från 2018 som inte kan förändras förrän valet 2022.

Runar Filper, distriktsordförande SD Värmlands län

SVAR DIREKT:

Sverigedemokraterna i länet har bara de senaste veckorna gett bort politiska mandat till ett annat parti i Årjäng och i allra sista stund förhindrat att en uttalad nazist tagit plats på ett SD-mandat i Forshaga (för den här gången, men det är ju 1,5 år kvar av mandatperioden).

Sedan valet har ledande partiföreträdare i flera kommuner har uteslutits, bytt parti eller blivit politiska vildar.

Oförmågan och ointresset att rekrytera, utbilda och stötta lokala partiföreträdare och i stället lämna valsedlarna vidöppna för alla att skriva in sig på, har på vissa håll lett till ständigt tomma stolar i vissa kommuner – och i andra att personer med vit makts-koppling fortfarande har en chans att ta sig in.

Ändå sitter Sverigedemokraternas distriktsordförande och desperat försöker avleda kritiken mot hans och partiets usla förvaltande av väljarnas förtroende med att döma ut de journalistiska granskningarna.

”Nyhetstorka”, ”skåpmat”, ”inget nyhetsvärde”. ”Amatörmässig journalistik försöker lura läsarna med att det här är ett återkommande problem år efter år”.

Men det ÄR ju i allra högsta grad ett återkommande problem. År efter år och månad efter månad. Det aktualiseras varje gång det blir uppståndelse kring en lokal partiföreträdare. Och det beror på ett medvetet risktagande i förra valet.

Trots det har Sverigedemokraterna i länet ännu inte tydligt satt ner foten om hur man tänker agera nästa gång. Kan vi få ett löfte att partiet kommer att låsa sina listor 2022 som övriga partier - eller kommer man återigen tycka det är värt risken att håller dem vidöppna för nazister och annat löst folk igen?

Susanne Sjöstedt, politisk redaktör (S) VF

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.