Jag håller med kritikerna i Torsby - digitalt fullmäktige är ingen höjdare

Ledare
PUBLICERAD:
Coronapandemin tvingade fram digitala kommunfullmäktigesammanträden, men bra är de ju inte.
Foto: Torstein Bøe

Det är klart det är lagligt med digitala kommunfullmäktigesammanträden. En helt annan fråga är förstås om det är bra…

Det blev tidigt bråk i Torsby om de digitala kommunfullmäktigemöten som införts i alla länets kommuner som en konsekvens av pandemin, verkligen var lagligt.

I Luleå fick politikerna bakläxa av förvaltningsrätten för att inte alla deltagare kunde se alla andra deltagare och en radda beslut tvingades tas om. I många andra av landets kommuner har det som i Torsby handlat om några enstaka protester när, företrädesvis något äldre manliga politiker, krävt sin rätt att få vara med på plats i fullmäktigesalen.

Dessa har precis som Torsbys politiska vilde Roland Jonsson, ofta hänvisat till den demokratiska rätten att få närvara. Men kanske är det också, precis som samme Roland Jonsson tidigare erkänt för lokalmedierna, i lika hög grad en fråga om att inte vara så bra ”på det digitala”.

För många har det digitala uppsvinget under pandemin varit en gudasänd gåva. Ett kvällsmöte som kräver noll resetid och dessutom avhandlas med effektiv tågordning? Ja tack, gärna. Inte minst verkar folk ha blivit mer tidseffektiva i de digitala mötena, mindre långrandiga.

Men sjutton vet om tidseffektivitet är ett värde som kommunernas högsta beslutande församling. borde prioritera?

Där nån väljer bort att ta debatten inte så mycket för att spara lite tid utan för att de känner sig osäkra på om de ska lyckas få ljud och bild att funka. Eller där de missar väsentliga inlägg och argument av andra av samma anledning?

Nu är det som det är med pandemin, men efter sommaren bör kommunerna prioritera att återgå till ordningen!

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.