Hoppa till huvudinnehållet

Sverige ny VM-jumbo efter kollaps mot Tjeckien

Publicerad:
Tjeckien besegrade Tre Kronor. Här fightas Rickard Rakell med Andrej Sustr.
Tjeckien besegrade Tre Kronor. Här fightas Rickard Rakell med Andrej Sustr. Foto: Roman Koksarov

Tre Kronor ledde med två mål och var på väg mot andra raka segern i hockey-VM.

Då kollapsade Sverige i tredje perioden och förlorade mot Tjeckien med 2–4 – och är sist i gruppen.

– Det känns för jävligt just nu, säger Pär Lindholm.

Det såg ju så bra ut.

Efter överkörningen med 7–0 mot Schweiz och 2–0 efter två perioder i torsdagens match mot Tjeckien var Tre Kronor helt plötsligt på slutspelsplats – trots den fiaskoartade VM-inledningen med förluster mot Danmark och Belarus.

Men Tjeckien stod för en scenförändring modell större i sista perioden.

Det började med att Oscar Lindberg drog på sig en dubbelutvisning efter andra periodens slutsignal. Tre Kronor fick inleda tredje perioden i numerärt underläge varpå Tjeckiens stjärna Jakub Vrana höll sig framme. Detroitforwarden har haft en tuff turnering och varit kritiserad, men när han fick utrymme att stå och sikta smällde han vackert in reduceringen, en minut in i perioden.

Fyra minuter senare kvitterade Jan Kovar med Jesper Frödén på botbänken efter en tripping i offensiv zon.

– Den utvisningen som sker i tredje är inte mycket att prata om. Frödén vill mycket och det är sådant som händer. Den har jag inga problem med, säger förbundskapten Johan Garpenlöv.

"Lite onödig"

Han fortsätter:

– Utvisningen i slutet av andra är lite onödig. Jag ser inte exakt vad som händer, men vi får en tvåa då och får starta tredje perioden med ett boxplay vilket naturligtvis inte är bra. Jag har inte sett situationen men de får energi av att göra mål, medan vi hade fått energi om vi hade dödat utvisningarna. Det är små marginaler.

Pär Lindholm kämpar framför tjeckiska målet.
Pär Lindholm kämpar framför tjeckiska målet. Foto: Roman Koksarov

För energi fick Tjeckien och 3–2 kom 8.17 in i tredje perioden genom Lukas Klok. Garpenlöv tog sedan ut målvakten med tre minuter kvar men fick inget resultat för det, i stället punkterade Tjeckien matchen i tom kasse.

– Det är klart att det är surt när det händer. Jag tror ingen går ut och försöker ta en utvisning men det är klart att det är segt, vi blir straffade hårt också så det är klart att det är bra att hålla sig ifrån utvisningsbåset. Det är sådant som händer och det är segt att de gör mål på sina chanser. Det känns för jävligt just nu, säger forwarden Pär Lindholm.

Rakells första

Sverige fick annars precis den start man ville ha när Andreas Wingerlis klubba var först att få nätet att rassla.Tolv minuter in i matchen tog han sig in i anfallszon i hög fart för att snabbt lämna över till Max Friberg och rusa mot mål. Friberg passade i sin tur snabbt tillbaka och Wingerli styrde in matchens första mål.

Tre minuter senare kom nästa svenska mål när Rickard Rakell satte sitt första mål i turneringen. Adrian Kempe passade tvärs igenom slottet till Rakell som tog emot och sköt in pucken under plockhandsken på Simon Hrubek.

Nu är goda råd dyra för Tre Kronor. Med tre matcher kvar att spela ligger Sverige sist i grupp A på tre poäng, samtidigt som Tjeckien har placerat sig på den fjärde och sista slutspelsplatsen med fem insamlade poäng.

Sverige har Storbritannien, Slovakien och det ryska laget kvar att möta och för att gå till slutspel lär seger i samtliga vara ett måste.

Sveriges VM-matcher

Danmark 3–4.

Belarus 0–1.

Schweiz 7–0.

Tjeckien 2–4.

28 maj: Storbritannien.

30 maj: Slovakien.

31 maj: Ryssland.

Artikeltaggar

IshockeyIshockey-VMTre Kronor

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.